Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

A koronavírus új variánsa terjed az Egyesült Államokban – új vakcinára lehet szükség

2024. június 07. 21:06

Minden jel szerint az idei oltásfrissítés nem marad el a tengerentúlon.

2024. június 07. 21:06
China Announces Loosening Of Zero COVID Measures

Nyitókép: Kevin Frayer/Getty Images

 

Az Egyesült Államokban komoly vitát generál, hogy a koronavírus omikron JN.1 változatának terjedése mellett a KP.2 variánsra, vagy annak „szülőváltozatára” irányuljanak az amerikaiaknak ősszel beadásra szánt vakcinák. Míg a Moderna és a Pfizer az altípusra összpontosítana, addig az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala más döntést hozott. Az mindenesetre bizonyos, hogy a tengerentúlon idén nem marad el az oltásfrissítés – írta meg az Associated Press.

Az Egyesült Államok kormányzati tanácsadói szerint itt az ideje, hogy frissítsék a COVID-19 vakcinák receptjeit, amelyeket az amerikaiak ősszel kapnak majd meg. A koronavírus folyamatosan átalakuló omikron variánsának JN.1 alvariánsa a késő őszi-téli időszakban indult el igazán terjedése. Az oltások ezt az új, a tavaly augusztusban kimutatott variánst céloznák majd meg.

Emellett már több mint négy éve húzódik a SARS-CoV-2 vírus jelenléte is, melynek újabb és újabb változatai szintén kísértenek majd bennünket a jövőben. A vuhani variánst követte a delta, omikron, és most éppen az omikron JN.1 változatának egyik alváltozata, a FLiRT.

A vuhani törzs elleni vakcinák körülbelül 60-70 százalékban, míg az omikron elleni oltóanyagok 85-90 százalékban hatékonyak az új változatok ellen

– mondta a lapnak Rusvai Miklós víruskutató.

Ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztet, hogy a KP.2 és a KP.3 az esetek 10-20 százalékát okozza. Ezek közül főként a KP.2-esetek száma növekedik folyamatosan Európában és világszerte. Várhatóan idén nyáron tetőzik majd ez a variáns.

***

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
remi
2024. június 08. 11:03
Valójában arról van szó, hogy a demensbidének kell az 50 millió levélszavazat, amivel 2020-ban is "nyert", úgyhogy hamarosan lezárásokat hirdetnek és elkezdik postázni a szavazólapokat. Meg ott vannak azok az államok, ahol a shorthos gheorgh haverjai által gyártott és üzemeltetett elektronikus szavazógépek vannak, ott republi jelölt a büdös életben nem rúg már labdába. Ki van ez találva.
benedek77
2024. június 08. 07:44
Meg a kurva anyátokat azt oltassátok, najó a fideszeseket is lehet:-)
ZagerEvans2525
2024. június 08. 07:33
Nem örülök neki, de eltaláltam: valamikor tavaly aug. végetájt e felületen is közzétettem a következőket. Legkésőbb 1 éven belül bevetik az amcsik a legújabb vírusmutációt. Nov. 8-án elnökválasztás, Biden esélytelen. Hacsak. A járványhelyzet miatt el nem lehetetlenül a hagyományos módon megtart6ó választás, mert karanténba mindenkivel. Internetes szavazásban pedig a ténylegesen leadott szavazatoknak semmi jelentőségük. Ott az nyer, akié a tényleges 6alom, ez már '20-ban is kiderült. A levélszavazás sem tiszta dolog, de ez csak szóda a töményhez. Ennyi volt a jóslatom. Bár tévednék.
salmonella
2024. június 08. 06:47
Elment már az sms?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!