Vissza az egész: a Hamász felfüggeszti a tűzszüneti tárgyalásokat a rafahi csapás miatt!

2024. május 27. 17:53

Legkevesebb 45 palesztin vesztette életét a vasárnap esti izraeli légicsapásban.

2024. május 27. 17:53

Nyitókép: JAAFAR ASHTIYEH / AFP

A Hamász felfüggeszti részvételét az Izraellel közvetetten folytatott tűzszüneti tárgyalásokon a több tucat emberéletet követelő rafahi légicsapás miatt – közölték hétfőn a radikális iszlamisták képviselői a dpa német hírügynökséggel. Legkevesebb 45 palesztin vesztette életét a Gázai övezet déli határán található Rafah városában a vasárnap esti izraeli légicsapásban a Hamász irányította helyi egészségügyi hatóság szerint. A tájékoztatás szerint sok nő és gyermek is van az áldozatok között. 

Ezt is ajánljuk a témában

Izraeli közlések szerint a támadással a Hamász két magas rangú tagját vették célba. Az Egyiptom, Katar és Egyesült Államok közvetítésével zajló közvetett tárgyalások Kairóban és Dohában zsákutcába jutottak. Sajtójelentések szerint a megbeszéléseket a héten olyan „új javaslatok alapján” folytatták volna, amelyekről az amerikai, izraeli és katari tárgyalófelek pénteken Párizsban megállapodtak.   

A rafahi támadás éles bírálatokat váltott ki az arab országok körében, de Törökország részéről is. 

Recep Tayyip Erdogan török elnök a történteket vérengzésnek, Izraelt pedig terrorista államnak nevezte. Katar a támadás elítélésén felül aggodalmát fejezte ki a tűzszüneti tárgyalások kapcsán és sürgette a nemzetközi közösséget, tegyenek intézkedéseket „a népirtás bűntettének” megakadályozására.

(MTI)

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gordon.
2024. május 28. 09:10
A civil veszteségeket egy üzemanyag tartály sérülése okozta, amikor ezt repesz találta el és meggyulladt. Egy ilyen tartályt nem egészséges egy sátortábor közepébe helyezni, ill. egy ilyen mellé sátrakat építeni. De leginkább terroristáknak beszivárogni civil menekülttáborba - miután ezzel veszélynek teszik ki a civileket.
békalepcse2.0
2024. május 27. 20:59
Talán a hamasz harcosainak nem a szoknyák mögül kéne lüvődöznie, főleg nem gyerekeket is maguk köré parancsplva és akkor nincs civil áldozat. Magyarzhatunk de a buzulánok akkor is így harcolnak.
Oldalkosár
2024. május 27. 20:18
Hát de "cuki" :( A Hamasz már megint ártatlan, ott se volt, nem ő lőtt ki előzőleg Rafahból rakétákat Izraelre...
Ebihal
2024. május 27. 19:55
Ha 14 komment van, akkor miért látok csak 4-et? Az izraeli vezetés soha nem is akart békét. Az utolsò alkalommal, mikor a brit közvetítő beszélt velük, hogy megvan a megegyezés, reggelre meggyilkolták a palesztin küldöttet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!