Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

2024. május 20. 13:09

Halálával Irán még nehezebb helyzetbe került: a vallási és politikai elit is új vezetőt kell találjon.

2024. május 20. 13:09
null
Szabó Dániel
Portfólió

Nyitókép: Képernyőkép/Portfólió

 

„Ebrahim Raiszi politikai karrierjét az iráni vallási és politikai berendezkedés iránti fundamentalista hozzáállás jellemezte. Az igazságszolgáltatás és a vallási elit ranglétráján keresztül emelkedett fel, hogy meghatározó konzervatív politikussá váljon, akit szinte mindenki Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető lehetséges utódjának tartott. Halálával politikai vákuum alakulhat ki a perzsa államban, amely újra felszínre hozhatja a társadalmi feszültségeket, miközben Raiszi regnálása alatt Irán még elszigeteltebbé vált a nemzetközi porondon. Az teheráni utódlás alapjaiban határozhatja meg, hogy mi lesz az Izraellel egyre kiélezettebbé váló viszonnyal, ami az egész Közel-Kelet jövőjét meghatározhatja. De halála még az ukrajnai háborúra is kihathat, mert kérdéssé válhat az orosz hadseregnek küldött fegyverszállítmányok jövője.

Ebrahim Raiszit, a keményvonalas és vallási szempontból konzervatív iráni elnököt hétfőn reggel halottnak nyilvánították, miután helikoptere – amelyen más magas rangú tisztviselőkkel együtt utazott –, vasárnap lezuhant az ország Kelet-Azerbajdzsán nevű tartományában.

Raiszi, aki 63 éves volt, évtizedek óta megkerülhetetlen politikus volt Iránban, akit sokáig a legfőbb vezető, Ali Khamenei ajatollah lehetséges utódjaként tartottak számon. Így halálával Irán még nehezebb helyzetbe került: a vallási és politikai elit is új vezetőt kell találjon.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zarka-is
2024. május 21. 17:18
Azt nem lehet, hogy bárkinek a halálakor - főleg, ha baleset - úgy járjunk el, mint pl. Fico sebesülésénél, és emberi méltóságában ne alázzuk? Ha másért nem, hát az ő országában is van nagyon sok ember aki őszintén gyászolja. Ez most nem az az idő, amikor "felvilágosítjuk" őket, hogy kit is gyászolnak... Az a mi véleményünk. (Kb. gyűszűnyi tudással a helyről, kultúráról és szokásokról). Fontolgatni persze lehet, hogy ki lesz most jó a nyugatnak...
gegrolla
2024. május 21. 10:31
De jó, hogy kinyiffant ez a rohadék tenorista patkány.Azt írták róla másutt, hogy az emberi jogok merev elutasítója volt.Tulajdonképpen még sokat is ét, úgy 63 évvel többet, mint kellett volna. remélhetőleg elevenen égett el.
Tommaso
2024. május 20. 22:08
Raiszi halálának csak egy ember életében lesz következménye, az belátható. Annak az iráninak, akit Alja Tollah a kipurcant helyére jelöl.
Tommaso
2024. május 20. 22:05
Bár a CIA és a MASZAT is szivesen likvidálta volna, de ALLAH megelőzte őket. S hogy Who the fuck is Allah? Tudja a fszm. De pár ezer Hamass-ost is magához szólithatna. Béke lenne a Közel-Keleten.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!