Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Összefogtak a britek és az amerikaiak, légitámadást hajtottak végre a jemeniek ellen

2024. május 31. 06:25

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók rendszeresen támadnak kereskedelmi és hadihajókat a Vörös-tengeren és környékén. Ezt elégelték meg a britek és az amerikaiak.

2024. május 31. 06:25
Philippines And U.S. Hold Joint Military Exercises

Nyitókép: Ezra Acayan / Getty Images

Ismét támadásokat intézett a brit és az amerikai légierő a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen. A londoni védelmi minisztérium péntek hajnali tájékoztatása szerint a közös művelet célja az volt, hogy visszavesse a húszik kapacitásait a vörös-tengeri és az ádeni-öbölbeli tengerhajózás elleni folyamatos támadások végrehajtására. A tárca hangsúlyozza, hogy ezekben a támadásokban ártatlan vietnami és fülöp-szigeteki tengerészek vesztették életüket, több kereskedelmi hajó megrongálódott, a Rubymar nevű brit teherhajó pedig elsüllyedt.

A minisztériumi beszámoló szerint felderítési adatok alapján sikerült azonosítani a jemeni Hodeida kikötőváros közelében, két helyszínen számos olyan épületet, amelyekben drónok földi irányító létesítményei működtek. Ezekben az épületekben a húszik nagyon nagy hatótávolságú drónokat is tároltak. 

Sikerült azonosítani olyan föld-levegő típusú fegyvereket is, amelyeket a húszik a tengerhajózás védelme érdekében folytatott szövetséges műveletek hátráltatására használtak”

– áll a brit védelmi minisztérium pénteki tájékoztatásában.

A tárca szerint mindemellett Hodeidától délre, ugyancsak a jemeni tengerparton sikerült azonosítani több olyan húszi létesítményt, amelyeknek szerepük volt a tengerhajózás elleni hadjárat vezénylésében és ellenőrzésében. A csütörtök éjjeli műveletben a brit királyi légierő (RAF) Typhoon FGR4 típusú harci repülőgépei ezeken a helyszíneken hajtottak végre légitámadásokat Paveway IV irányított bombák bevetésével.

A műveletet Voyager üzemanyag-utántöltő repülőgépek támogatták. 

A légicsapások tervezői a lehetséges legnagyobb gondossággal törekedtek a polgári lakosságot és a nem katonai jellegű infrastruktúrát érintő kockázatok minimalizálására

– áll a londoni védelmi tárca tájékoztatásában.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók rendszeresen támadnak kereskedelmi és hadihajókat a Vörös-tengeren és környékén azóta, hogy Izrael hadműveleteket kezdett a gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen. Az izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász tavaly október 7-én Izrael déli térségében terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsérültek. A brit és az amerikai légierő az elmúlt hónapokban is többször támadta a húszik jemeni katonai létesítményeit.

Békemenet After Kibeszélő június elsején 18 órakor a Scruton V.P.-ben!

Hallgassa meg Ön is a Mandiner All Stars beszélgetését, mely során Bayer Zsolt, Mráz Ágoston Sámuel és Horváth József elemzi a Békemenet történéseit a Mandiner munkatársaival, Kacsoh Dániellel és Pócza Istvánnal. Regisztráljon most az alábbi linken:

https://forms.gle/5nJsK1aRNgGX4MHdA

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
diodoro3
2024. május 31. 13:37
"dühükben megrakétáztak némi épületet, de gondolom ezidő alatt a tevehajcsárok kifejlesztették a logisztika, diverzifikálás, álcázás és hasonló tudományt melynek eredményeként ismét egy lakodalmat/temetést/kórházat sikerült kibombázni a helyéről." Nem megmondtam! https://www.vg.hu/kozelet/2024/05/jemen-amerikai-brit-legicsapasok-civil-aldozat
remi
2024. május 31. 09:56
"Mozgó hajót hogy támadod ballisztikus rakétával?" A középhatótávolságú (1800-2000 km) BM-eket nyilván nem hajók elleni használatra tervezik. Azokat -ha tényleg kapnak- vagy izráél irányába fogják irányítani vagy az al-szaúdok finomítói felé. (Az al-szaúdok és a houtik közt csak egy nemrég kötött tűzszünet van, még minden lehet.) Amúgy a helyzet szépen eszkalálódik ott is, eddig a houtik csak levetett, raktár sarkában porosodó, már gyártásban sem lévő ócskavasakat kaptak, de ha a friss hírek igazak akkor fejlett, tengeri indítású hajóelleni rakétákat is kaptak/nak a perzsáktól. Innentől kezdve idő kérdése, hogy mikor rongálnak meg súlyosan vagy süllyesztenek el egy usák vagy brit hadihajót, különösen annak tükrében, hogy a ruszkik is belengették legfejlettebb hajóelleni rakéták szállítását oda, ha usák fegyverrel (főleg ATACMS) támadnak ruszki területen lévő célpontokat a hoholok.
Obsitos Technikus
2024. május 31. 08:49
Olvassátok el Jemen történelmét. Ez pont olyan bebetonozott térségi aknabomba, mint a délszláv térség, Ukrajna, és a többi. Még az első háború idejéből való, és az angolok kavarták szét a szart..
Obsitos Technikus
2024. május 31. 08:47
Ha netán az európai és a gázai háború nem teljesedne ki kellőképpen, mindenképpen kell lennie a világban még pár háborús gócnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!