Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Nőtt a bevándorlásellenesség az európai fiatalok körében

2024. május 28. 16:36

Vajon mit lépnek erre a bevándorláspárti brüsszeli bürokraták?

2024. május 28. 16:36

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Európa egyes részein a fiatalok bevándorlásellenesebbek, mint az idősebb generációk – derül ki a The Guardian elemzéséből, mely egy, az egész Európai Unióra kiterjedő közvélemény-kutatást ismertet. A lap szerint ez a tendencia a bevándorlásellenes jobboldali pártoknak kedvezhet.

Az elemzés szerint Európa-szerte még mindig a baby boomer (59–77 évesek) a leginkább bevándorlásellenes véleményeket valló generáció, de egyes tagállamokban az ezredfordulósok, azaz az 1980 és 1997 között születettek, illetve a Z generáció (1997 után születettek) is ugyanilyen negatívan, vagy még negatívabban viszonyulnak az Európán kívülről érkező bevándorláshoz. 

A The Guardian elemzése az Eurobarometer által közzétett generációs közvélemény-kutatási adatokon alapul, amely az uniós intézmények megbízásából 1974 óta rendszeresen végzett, országokat átfogó közvélemény-kutatások gyűjteménye.

Az Eurobrométer eredményei azt mutatják, hogy 

a legutóbbi uniós választások óta eltelt idő alatt a fiatalabb válaszadók körében megszilárdult a bevándorlással kapcsolatos attitűd.

2019-ben a 15 és 24 év közötti európaiak egyharmada (32 százalék) nyilatkozott úgy, hogy negatívan viszonyul a bevándorláshoz, de 2023 végére ez az arány 35 százalékra emelkedett. A 25 és 34 év közöttiek körében pedig ugyanez az attitűd 38-ról 42 százalékra emelkedett.

Ez azt jelenti, hogy egyes országokban, különösen Kelet-Európában, új generációs különbségek alakultak ki a bevándorlással kapcsolatos attitűdökben.

Forrás: The Guardian

Szlovéniában az ezredfordulósok most a leginkább elutasítóak az összes generáció közül, beleértve a baby boomereket is.

Franciaországban az ezredfordulósok szintén különösen bevándorlásellenesek: e generáció ötven százaléka mondta azt a közvélemény-kutatóknak, hogy negatívan vélekedik, ami magasabb arány, mint az X és a Z generációé.

Magyarországon mindkét generáció többsége negatívan vélekedik a bevándorlásról, de a Z generáció elutasítóbb, mint az ezredfordulósok. 

Az Eurobarométer adatai szerint a Z generáció Finnországban, Cipruson és Máltán is kifejezetten negatívabban viszonyul a bevándorláshoz, mint az ezredfordulósok.

Németországban, Olaszországban és Spanyolországban a bevándorlással kapcsolatban negatívan nyilatkozó válaszadók aránya a generációk között folyamatosan csökken.

A választások előtt a jobboldal egyik kiemelt kampánytémája az EU vitatott menekültügyi és migrációs paktuma volt, amelyet az Európai Parlament nemrég hagyott jóvá, miután az egyezménnyel kapcsolatban évekig tartó kudarcok és patthelyzetek sora állt elő – hangsúlyozta a The Guardian.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bill-murr
2024. május 28. 22:18
Aki ezeklel akar élni költözzön oda.
magyarszo
2024. május 28. 21:18
"Az elmúlt 30 évben megduplázódott a magyarországi cigánypopuláció" Ha jól gondolom, ez egy beugrató téma. A 444.hu egyenlő a sötét oldallal. A migráns és cigány párti 444.hu azt ellenőrzi, hogyan voksolnak erre a cikkre az emberek. Én azt javaslom, hogy ezt senki ne minősítse. Javaslom, Obi-Wan üzenetét. "Harcolni másképp kell ellenük." Itt most a háttér hatalom ellen kell másképp harcolni. Hogyan? "Ismerd meg az erőt". Ezt máris megteheted. Íme. https://videa.hu/videok/tudomany-technika/and-game-feliratos-amerika-atom-atv-zZ0b0nJtjwPnpQzw https://www.youtube.com/watch?v=v33PD5rhSIs
magyarszo
2024. május 28. 21:11
Azt mondják, az arc a lélek tükre. A cikk elején lévő migránsok arca elég sötét. Valahogy az az érzésem, hogy a lelkük is sötét. A fiatalok kezdenek rájönni, miről szól a nyolcadik utas a halál. Majd azért érdemes ránézni erre a néhány perces felvételre. https://videa.hu/videok/tudomany-technika/star-wars-kod-reszlet-04-haboru-matrix-orban-viktor-aTeadYVtqdcGXGXh
billysparks
2024. május 28. 18:00
Amíg van szélbalos, a niggerbehozatal folyamatos, Ez így demokratikos Mondja az egyszeri moslékos. ( csasztuska 2015-ből.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!