Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Németországban egy sötétzöld, vegetáriánus ember irányít – fokozódnak a gazdatüntetések Európában

2024. május 30. 18:46

A legnagyobb baj, hogy politikai támogatást kapott a sötétzöld gondolkodás. A Világgazdaság interjúja Győrffy Balázzsal.

2024. május 30. 18:46

Nyitókép: Youtube képernyőfotó

 

Az európai parlamenti többség és az Európai Bizottság előre láthatta, hogy az az irány, amelyet követ, zsákutcába viszi az uniós agráriumot, csak azzal nem számoltak, hogy a gazdálkodók a sarkukra fognak állni – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, a Fidesz európai parlamenti képviselőjelöltje.

Kifejtette, hogy 

a Fidesz jelöltjeként indul az európai parlamenti választáson, és ha mandátumot nyer, lemond az itthoni parlamenti képviselői helyéről. Fontosabbnak tartja, hogy maradjon az agrárgazdasági kamara elnöke, mivel így jobban tudja képviselni az agráriumból élőket. 

 A brüsszeli érdekérvényesítésben nagy segítség, ha egy olyan testület áll mögötte, amely rengeteg információval és rendszerezett tudással rendelkezik a témában. Mint gazdálkodó, strukturált formában fér hozzá az ágazattal kapcsolatos információkhoz, amelyek az egész magyar agrártársadalmat érintik.

Az a véleménye, hogy az Európai Parlamentben hatékonyabban tudja képviselni a magyar gazdákat, mint itthon. Úgy véli, szükség van egy agrárfókuszú képviselőre a magyar delegációban. Bár eredetileg nem magára gondolt, amikor európai parlamenti képviselőt kerestek, most szívesen vállalja ezt a feladatot. Szerinte nagy szükség van agrárirányultságú képviselőkre az Európai Parlamentben, 

mert nem volt olyan józan hang, amely megálljt parancsolt volna az Uniónak, amikor sorozatos korlátozásokkal növelték a gazdák kiadásait, miközben az ukrán háború okozta infláció is megemelte a termelési költségeket, és az Ukrajnának nyújtott segítség az uniós piacot is szétzilálta.

Szerinte az uniós képviselők és a bizottság előre látták a problémákat, de nem számítottak arra, hogy a gazdálkodók ellenállnak majd. A politikusok látványos ígéretekkel és intézkedésekkel próbálnak szavazatokat szerezni, amelyek nem hoznak eredményeket az éghajlat-, környezet- és állatvédelem terén, viszont felesleges terheket rónak a gazdákra. Azok az emberek, akik támogatják ezeket az intézkedéseket, gyakran tájékozatlanok, például „kiszabadítják” a teheneket az erdőbe, nem tudva, hogy ezzel ártanak nekik. Az uniós politikusok nagy része tisztában van azzal, hogy ha ezen az úton folytatják, az európai élelmiszer-előállítás megszűnhet. 

Eközben zöld ígéreteket hangoztatnak, miközben a világ másik végéről hoznak be olyan élelmiszert, amelynek előállítása során környezetkárosító módszereket alkalmaztak.

Az uniós politikusok nemcsak szavazatokat próbálnak vásárolni, hanem gazdasági érdekeket is szolgálnak, mintha az unió az ipari érdekeknek rendelné alá az agráriumot, és feladná az élelmiszer-ellátás szuverenitását. Az elmúlt fél évszázadban Európa polgárai természetesnek vették az élelmiszer megfelelő mennyiségben és minőségben való rendelkezésre állását. 

Azonban ha továbbra is a jelenlegi irányvonalat követik, az európai élelmiszer-előállítás megszűnhet. A politikusok nem mondják ki ezt nyíltan, de tevékenységük ide vezet.

 Az uniós szabályok nem a környezet védelmét és az élelmiszer-biztonságot szolgálják, hanem mesterségesen drágítják a termelést. Az európai gazdák tiltakozásai idén is folytatódnak, például a németek június negyedikére hirdettek nagy demonstrációt. Az Európai Bizottság néhány szabályt egyszerűsített, hogy elhallgattassa a gazdákat az uniós választások előtt. A magyar gazdák helyzete annyiban jobb, hogy saját kormányuk támogatja őket, és folyamatos a párbeszéd arról, hogyan lehetne még inkább segíteni a magyar gazdákat és élelmiszer-előállítókat.

A német gazdák az európai parlamenti választások előtt tüntetést szerveznek, mivel Németország agrárminisztériumát egy sötétzöld politikus vezeti, aki ellenségként tekint a gazdákra. 

Az ukrán termékek beáramlása az uniós piacokra szigorú szabályozás nélkül komoly problémát okoz, és az uniós vezetés nem próbálja megoldani ezt a helyzetet. Az uniós természetvédelmi intézkedések értelmetlensége az ukrán termékek példáján keresztül válik nyilvánvalóvá, hiszen Ukrajnában lazább szabályozások mellett termelnek. 

Az ukrán baromfitermékek már betegségeket is okoztak, és politikai felelősség terheli azokat, akik engedik ezeknek a termékeknek a beáramlását.

 A magyar termékek vásárlása segíthet megoldani ezt a problémát. Az új uniós parlamenti képviselő célja a józanság és normalitás képviselete az agrárpolitikában, ami függ attól, hogy hány hasonló szemléletű képviselő kerül be az Európai Parlamentbe.

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. május 31. 07:58
Megélhetési szélhámos.
lemez
2024. május 30. 19:32
Az usa és Kina is zöldit rendesen,de úgy ahogy érdekeik megkivánják.Az unio itt is túlzásokba esik,hiszen europa csak 7%-át adja a káros anyag kibocsátásnak.Teljesen visszaveri a versenyképességet.Önfeladás.
gilou-au-clavier
2024. május 30. 19:18
MIndig arról ugat a desznyóbökő-gólyafőző narancstálib magyarság, hogy ne ugassanak bele az ő kis szuverén belügyükbe (mert csak és de aggyápínzt). Akkor miért teszi ezt a németekkel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!