Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Meglepte a brit konzervatívokat Sunak gyors választás-kitűzése

2024. május 31. 10:01

Sok tory nem tudott a miniszterelnökük döntéséről.

2024. május 31. 10:01
New UK Prime Minister Rishi Sunak Takes Office

Nyitóképen: Rishi Sunak (fotó: Ian Kitwood/Getty Images)

Mint arról lapunk is beszámolt: Rishi Sunak brit miniszterelnök a napokban a londoni parlament feloszlatását és július elejére egy új választást kiírást kezdeményezte III. Károly királynál.

A brit íratlan alkotmány szerint ez a módja a parlamenti választások kiírásának. Sunak döntéséről azonban, úgy tűnik, sok konzervatív párttársa nem is értesült korábban, és 

többen is meglepve állnak a kormányfő hirtelen döntése előtt.

A Politico a tory párt több politikusát és munkatársát megkérdezte a fejleményekről, akik névtelenül nyilatkoztak a portálnak. Sokuk meglepetten fogadta a választás elrendelését, és attól tartanak, a közeli dátum választása nem segíteni, hanem nehezíteni fogja az amúgy is vereségre készülő konzervatívok dolgát.

Ezt is ajánljuk a témában

Sok konzervatív képviselő még nem is állt készen a kampányolásra a bejelentéskor, és így is alig pár hét marad a választásig. A párt munkatársai előzőleg egy őszi választásra készültek.

A Konzervatív Pártnak most alig pár napja van arra is, hogy megnevezze a jelöltjeit

a nem kevesebb, mint 650 választási körzetben. Mivel a jelen állás szerint számos körzetben előreláthatóan vesztes lesz a Konzervatív Párt, nem is olyan biztos, hogy az eddigi képviselők mindegyike újraindulna, ahogy új jelölteket is nehezebb így találni a megmérettetésekre.

A kampányoláshoz pedig pénz is szükségeltetik, ehhez donorokra van szükség, őket is most kell nagyon gyorsan előkeríteniük.

Jelen állás szerint Rishi Sunak vezeti választási csatába a torykat, de jelenleg 44 százalékon mérik a Munkáspártot és 24 százalékon a konzervatívokat, amiből politikai csoda lenne egy tory győzelmet varázsolni.

Így aztán új vezér után kell majd nézniük a konzervatívoknak. 

A Politico szerint ez nem lesz könnyű feladat, mert a tory talpasok, a párttagság, valamint a pártvezetés, a politikai elit között meglehetősen nagy a világnézetbeli eltérés.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rizotto
2024. május 31. 10:34
Semmi meglepő. A brit konzervatívok balga módon még mindig a klasszikus demokrácia szabályai szerint gondolkodnak. Pedig manapság egy világkormányzást építő elittokráciban élünk. A demokrácia narratívája, intézményrendszere , jogi háttere csak díszlet, eszköz a céljaik megvalósításához. Soha nem látott tehetségtelen, súlytalan, irányítható politikus garnitúrát tenyésztenek a világon mindenhol. Ezeket helyezik a pénzügyi támogatásaik segítségével, politikai színezettől függetlenül kormányzati pozícióba. A választópolgárokban fenntartják a választás illúzióját, csak hát minden oldalon az ő általuk épített sok kisebb-nagyobb politikai trójai faló közül választhatnak. Az Orbán Viktor, Salvini, Meloni, Fico, Marin Le Pen vagy Trump típusú politikusok, akik nem az ő politikai inkubátoraikból származnak, nem az ő céljaik szerint politizálnak, mindenhol politikai, média, jogi és fizikai támadások célpontjai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!