Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Magyarország, Szlovákia és Románia harcba száll 29 ellenféllel szemben – de a románok bármikor átállhatnak

2024. május 30. 08:49

Továbbra sem dőlt el, ki lesz a NATO új főtitkára, ugyanis a holland Mark Rutte nem élvezi a tagok teljes támogatottságát. Brüsszeli sajtóhírek szerint három országot kellene meggyőznie, igaz, Románia álláspontja közel sem egyértelmű.

2024. május 30. 08:49
EU Leaders Summit in Brussels

Nyitókép: AFP/Dursun Aydemir

Két hónappal a NATO 75. évfordulója alkalmából rendezendő washingtoni csúcstalálkozó előtt tovább folyik a politikai alkudozás a főtitkári pozícióról, amelynek legnagyobb esélyese a leköszönő holland miniszterelnök, Mark Rutte – írja az Euractiv.

A lap szerint a politikusnak már csak három országot kell meggyőznie, Magyarországot, Szlovákiát és Romániát, miután a törökök lemondtak arról a tervükről, hogy ne EU-s legyen az új főtitkár.

A diplomaták abban reménykedtek, hogy a csúcstalálkozóig megtörténhet a teljes egyetértés, ám erre egyre kevesebb az esély. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyértelműen kijelentette, aki korábban Magyarország térdre kényszerítéséről beszélt, az ne számítson a támogatásunkra. A szlovákok Magyarországhoz hasonlóan inkább keleti országból érkező NATO-vezetőt választanának, a románok pedig még hezitálnak, ugyanis abban reménykednek, hogy államfőjük, Klaus Iohannis lesz a befutó.

Az Euractiv szerint

a katonai-diplomáciai közeg viszont megkérdőjelezi a román politikus pályázatának komolyságát, mert eközben nyíltan érdeklődik magas EU-s pozíciók iránt is.

Korábban már fel is vetődtek olyan sajtóhírek, hogy a románok mégsem ellenzik Rutte főtitkárrá választását, látván, hogy a törökök is meggondolták magukat.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

 

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Atti bá
2024. június 02. 13:17
Egy púposban meg lehet bízni, főleg ha holland?
doglegy-2
2024. május 30. 13:20
Jó én értem, hogy Rutte nem ízlik, de mik az opciók? Iohannis, akit még a Mándi sem vesz komolyan, vagy az elmeháborodott háborús uszító Kaja Kallas? Mi lesz a külpolitikánk, ha Rutte és Kallas közül kell majd választani? Felesleges szvsz a hangulatkeltés Rutte irányába
lauderstenonis-2
2024. május 30. 13:18
Ugye Magyarország nincs elszigetelődve...
lauderstenonis-2
2024. május 30. 13:18
A NATO főtitkár választásnál nincs előírva, hogy a jelöltet mindenkinek támogatnia kell. Így értelemszerűen a lehetséges magyar és szlovák ellenszavazat nem fog sem osztani, sem szorozni. És még zsarolási potenciálja sincs a gömbnindzsának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!