Macron szerint Európa külső ellensége Oroszország, belülről viszont a „nacionalista pártok” jelentenek veszélyt

2024. május 28. 12:56

A francia elnök ezúttal Németországban aggódott a jobboldal előtörése miatt.

2024. május 28. 12:56

Nyitókép: Gabriel Kuchta/Getty Images

Francia és német tudósítások szerint több ízben is a „nacionalista” pártok és az autoriter hajlamú vezetők lehetséges előretörésének a veszélyéről, az európai kihívásokról, illetve az Oroszország jelentette fenyegetettségről beszélt Emmanuel Macron francia elnök a háromnapos németországi látogatásán.

Vasárnap érkezett Németországba Emmanuel Macron francia elnök, hogy részt vegyen a háromnapos elnöki találkozón német kollégája, Frank-Walter Steinmeier meghívására – mint a lap is megjegyzi: huszonnégy év után ez az első elnöki találkozó a két ország között Németországban.

Míg a vasárnapi és a keddi programnapot a hivatalos találkozók dominálták – vasárnap Steinmeierrel tárgyalt, kedden pedig többek között Olaf Scholz német kancellárral fog egyeztetni –, a francia elnök vasárnap és hétfőn is tartott egy-egy beszédet: míg előbbinél a fő téma a kevesebb mint két hét múlva esedékes európai parlamenti választások voltak és az európai demokrácia helyzete, addig utóbbinál az EU jövője.

A francia elnök német kollégájával a német demokrácia 75. évfordulóját ünnepelve Berlinben először a két ország közötti különleges kapcsolatról beszélt, amivel kapcsolatban megjegyezte, hogy szerinte egyáltalán nincs krízis a viszonyban, hiszen még ha nem is értenek egyet valamiben, a végén akkor is meg tudnak egyezni, sőt, a francia–német kapcsolatok a középpontja, a szíve Európának, és e kapcsolat szükséges ahhoz, hogy Európa előrébb lépjen.

Ugyanakkor szerinte

Európa léte jelenleg veszélyben van, hiszen Steinmeierrel egyetértésben szerinte is rég nézett szembe Európa ennyi ellenséggel – értve ezalatt itt belső és külsőket is.

Utóbbit illetően Oroszországot nevezte meg egyértelműen, mivel a francia elnök szerint az orosz agresszióval visszatért a háború Európába, ami mellett más külső kihívások is vannak – itt elsősorban a klímaváltozás és az azzal járó gazdasági átalakulást nevezte meg.

Emmanuel Macron szerint ugyanakkor belső ellenségei is vannak európának, ami szerinte a nacionalista pártok.

A francia elnök úgy látja, jelenleg a demokráciák veszélyben vannak, és gyakran elfelejtik az emberek, hogy azért minden nap meg kell küzdeni, és szerinte ezek a nacionalista pártok magát a demokrácia létjogosultságát kérdőjelezik meg.

Az autoriter rendszereknek van egyfajta bűvölete, ami a saját demokráciáink egy zavaros pillanatában született meg” – fogalmazott Emmanuel Macron, aki szerint emellé a nacionalizmus és a szélsőséges eszmények társulnak.

És mi hagytuk a nacionalistáknak – akik gyakran a demokráciák ellenségei –, hogy kivonják a demokrácia minden hasznát és annak létét kritizálják

– véli Macron, aki szerint a mostani EP-választások tétje hatalmas, hiszen geopolitikai, háborús kihívások mellett a jóléttel, a klímaváltozással és a technológiai fejlődéssel is foglalkozni kéne, amiért arra kérte az embereket, az európai demokráciát védő pártokra adják szavazataikat.
 

 

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Laci DACH
2024. május 29. 15:34
igen, teljesen igaza van! Akinek nem Oroszország a fö ellensége-menjen/ha ki nem rugják/ Putyinhoz! NINCS MÁS ALTERNATIVA!!! Igen, vissza kell verni Putyint!
B_kanya
2024. május 28. 22:31
grrrgo 2024. május 28. 15:34 "Háborús kihívások" Ha mondjuk a minszki megállapodásokról merkel, hollande, poroshenko meg zselé nem pofázta volna el, hogy nem is akarták betartani... "Klímaváltozás - Mondjuk a nyugati jólét (lásd egy háztartásban 2 SUV, magánrepülők, stb) nem pörgött volna fel ennyire a klímaváltozás." https://www.youtube.com/shorts/8ogZpGiTFx4
google-2
2024. május 28. 18:01
Sírnak az internacionalisták, hogy a nacionalista pártok is levegőhöz jutnak. Mióta tilos a hazádat szeretni, érte tenni? Mintha a franciák nem lettek volna mindig is büszkék a saját felsőbbrendűségükre. Oda a gloire?
aragorn-2
2024. május 28. 17:26
Mit gondol ez a mikromakaróni? Tehát azok a nemzetállamok az ellenség, akik a szuverénitásukért harcolnak? Húzzon a faszba ez a buzi burzsoá. Mi van a francia néppel? Teljesen muszlimmá váltak? Ez röhej. Orbán Viktor nyomába sem léphet. Ő, a globalista elit érdekeit képviseli, amelynek oszlopos tagja. És ez a nulla ember mit tesz a francia nép érdekeiért? Semmit. Romlást, káoszt okoz, le kell váltani, még mielőtt késő lesz. Ez a mandró nem normális.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!