A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Eljött a pillanat: Macron és Scholz új alapokra helyezné Európát

2024. május 28. 06:06

Végre rájöttek, hogy nem lehet magától értetődőnek tekinteni Európa szerepét a világban.

2024. május 28. 06:06

Nyitókép: Tobias SCHWARZ / AFP

Erősíteni kell az Európai Unió szuverenitását és mérsékelni kell a kritikus fontosságú területeken még meglévő külső függéseit – írta a Financial Times című brit gazdasági-politikai napilap online kiadásában hétfőn megjelent közös cikkében Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár. A két vezető szerint az elmúlt öt év kihívásai – köztük a koronavírus-járvány, az Ukrajna elleni orosz agresszió és a geopolitikai átrendeződés egyre erősödő folyamata – egyértelművé tették, hogy Európa korszakváltást él át.   

Nem lehet már magától értetődőnek tekinteni Európa szerepét a világban,

 és azokat az alapokat sem, amelyekre az európai életforma felépült – áll Macron és Scholz hétfő este megjelent írásában. „Európa halandó, és meg kell felelnünk ennek a kihívásnak” – fogalmaz a két politikus. Franciaország és Németország ennek érdekében azt javasolja, hogy az EU a következő mandátumidőszakban újult lendülettel lásson hozzá versenyképessége javításához.   

Nagyratörő iparpolitikával

 az unió képes olyan kulcsfontosságú jövőbeni technológiák kifejlesztésére és bevezetésére, mint a mesterséges intelligencia, a kvantum- és űrtechnológia, az 5G/6G távközlési hálózat, a biotechnológia és a nettó zéró károsanyag-kibocsátás elérését lehetővé tévő technológiák, és ehhez teljes mértékben ki kell használnia már meglévő, közös érdekű eszközeit olyan területeken, mint a közbeszerzés szerepének szabályozása és a versenyszabályozás – áll Macron és Scholz cikkében.   

A francia elnök és a német kancellár szerint az EU legnagyobb versenyképességi erősségei közé tartozik az egységes piac, ezért ennek korszerűsítésével kell maximálisan kiaknázni a benne rejlő előnyöket, csökkentve a széttagoltságot és leépítve a még meglévő akadályokat. 

A két politikus ambiciózus programot szorgalmazott a bürokrácia mérséklésére is,

 javasolva az adminisztratív eljárások egyszerűsísét és gyorsítását.   

Az Európai Uniónak mindemellett tőkepiacai teljes potenciálját is ki kel használnia, mivel túl sok vállalat igyekszik az Atlanti-óceán túlpartján finanszírozást felhajtani növekedéséhez, és túl sok európai megtakarítás talál máshol befektetési célpontokat a legígéretesebb, újonnan induló uniós vállalkozások helyett – fogalmaz a két politikus.   

A francia elnök és a német kancellár szerint a szükséges befektetések mozgósításához most már komolyan hozzá kell látni az olyan, ténylegesen 

integrált európai pénzügyi szektor 

kiépítéséhez, amelynek középpontjában a banki és a tőkepiaci unió áll. Ennek érdekében újra kell indítani az európai értékpapírpiac kialakítását, javítani kell az uniós tőkepiaci felügyelet konvergenciáját és hatékonyságát, harmonizálni kell a vállalati fizetésképtelenségi szabályozás és az adójogszabályok megfelelő területeinek keretrendszerét, és olyan EU-költségvetést kell kialakítani, amely megfelel a jövő követelményeinek – áll Emmanuel Macron és Olaf Scholz cikkében.

(MTI)

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2024. május 28. 11:18
Európai Egybesült Álmok... Előre a sehová, a nihilbe, ipart a nulla nyersanyagra, társadalmat a muszlim csőcselékre, életet az eltűnő energiára! Jólesz! De csak akkor, ha mi mondjuk a tutit, ti meg befogjátok, takonycok!
kbs-real
2024. május 28. 09:33
Bullshit. A közbeszerzés mint a versenyképesség erősítésének eszköze?
rizseslecso07
2024. május 28. 09:07
Világ debiljei egyesüljetek!
iphone-13
2024. május 28. 08:47
A JÓ KURVA ANYJUKAT HELYEZZÉK ÚJ ALAPOLRA EZEK A SZEMETEK.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról