Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Listavezetőjük elhallgattatásával békítené az AfD Le Penéket

2024. május 22. 22:43

Külső nyomásra Maximilian Krah kiszáll a kampányból, írja az Euractiv.

2024. május 22. 22:43

Nyitókép: JENS SCHLUETER / AFP

 

A német AfD megtiltotta vezető EP képviselőjelöltjének, Maximilian Krahnak, hogy részt vegyen további kampányrendezvényeken. Egyre nagyobb nyomás nehezedik a pártra, hogy a következő uniós küldöttségének Karh nem lehessen a tagja, miután az elmúlt hónapokban botrányok sorozata rázta meg a pártot.

Két héttel az európai parlamenti választások előtt az AfD legnagyobb európai parlamenti frakciótársa, a Marine Le Pen vezette Rassemblement National bejelentette, hogy a júniusi uniós választások után nem kívánnak együttműködni az AfD-vel az Identitás és Demokrácia frakcióban, mivel igyekeznek az imázsukat mérsékeltnek beállítani.

Az AfD vezetése szerda reggel egy válságülést tartott, és úgy döntött, hogy Krahnak megtiltják a további kampányrendezvényeken való részvételt.

Az AfD vezetése sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „a pártnak a jelenlegi választási kampányban hatalmas kárt okoztak, amelyhez a Krah személye szolgáltatta az alapot.” Krah maga is megerősítette visszalépését nem sokkal a találkozó után: „Azonnali hatállyal tartózkodom a további választási kampánymegjelenésektől, és lemondok a [párt] szövetségi elnökségének tagságáról.”

Nem sokkal később az AfD választási listájának második helyezettje, Petr Bystron bejelentette, hogy ő is visszalép a kampánytól

 – számolt be a Deník N. 

Bystron, akit Krahhoz hasonlóan azzal vádolnak, hogy állítólag kenőpénzeket fogadott el az orosz az Európa Hangján keresztül,

családi okokkal magyarázta, hogy miért lép ki a kampányból.

Az AfD ezzel próbálja megnyugtatni francia kollégáit, akik lemondtak minden jövőbeli együttműködésről az Európai Parlamentben, miután Krah lekicsinyelte a németek náci Schutzstaffel (SS) tagságát a Harmadik Birodalom idején. 

Egy másik incidens során a belga rendőrség május 7-én razziát tartott Krah irodáiban a brüsszeli Európai Parlamentben, hogy bizonyítékokat keressenek korábbi segítője ellen, aki a gyanú szerint Pekingnek dolgozott. De magát Kraht nem érintette a nyomozás.

Azonban egyre nagyobb a nyomás, hogy függesszék fel Krah párttagságát, és zárják ki az AfD európai parlamenti delegációjából. 

Első reakcióként a Identitás és Demokrácia csoport uniós csúcsjelöltje, Anders Vistisen, a dán Dansk Folkeparti (DF) képviselője felszólította az AfD-t, hogy zárja ki Kraht a pártból, különben magának az AfD-nek sem lesz helye az ID-n belül. De magán az AfD-n belül is egyre nagyobb a nyomás, több magas rangú tag is Krah felfüggesztését követeli.

A feszültség Le Pen pártja és az AfD között kedden eszkalálódott, amikor Krah a La Repubblicának adott interjújában azt mondta, hogy soha nem mondaná, hogy „aki SS [Schutzstaffel] egyenruhát visel, az automatikusan bűnöző”.

Ennek következtében a Rassemblement National – amely Franciaországban a közvélemény-kutatások szerint jóval Emmanuel Macron elnök pártja előtt áll – bejelentette, az Európai Parlamentben befejezi az együttműködést az AfD-vel.

Le Pen számára az AfD-vel és annak egyre erősödő szélsőséges tendenciáival való bármilyen kapcsolat egyre veszélyesebbé válik a következő francia elnöki posztra irányuló ambíciói szempontjából.

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:17
🍓 ️ ­­­É­r­­t­é­k­­­e­­l­­d­­ ­­a­­­ ­­­s­­z­e­­x­­i­­­ ­­p­u­­n­­c­­i­m­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Abraka
2024. május 23. 08:33
Nagyon sajnálom, hogy az AfD hagyja kilőni a képviselőjelöltjeit. Kampány van. A szivárványos média nem fogja őket kevésbé nácizni, mert "már nem", hanem még inkább náciz majd, hisz "már az AfD is bevallja, hogy eddig igen".
díszponty
2024. május 23. 07:15
Érdekes, a jobboldalnak, az Afd-nek mindig ki kell fújnia az orrát vigyázállásban, a baloldalnak a besorozós Weberrel a böröndnyi pénztolgató hölggyel, a viperával simogató olasz luvnyával együtt még barack sem jár a fejére, sőt a börtönből egyenesen a magasságos EU parlamentbe penderülhetnek. Lassan lassan eszembe jut erről a kettős mérce. Kérek engedélyt eszembe jutni.
kastellorizo
2024. május 23. 05:51
"soha nem mondaná, hogy „aki SS [Schutzstaffel] egyenruhát visel, az automatikusan bűnöző”. Henry Charles Albert David Windsor, azaz The Duke of Sussex?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!