Lekoppintaná Donald Tusk az izraeli Vaskupolát

2024. május 28. 08:31

Így védekezne Oroszország ellen, bár ettől nem mindenki lelkes.

2024. május 28. 08:31
null

Nyitókép: Sergei GAPON / AFP

Saját, izraeli stílusú Vaskupolát kell létrehoznia Európának, hogy megvédje magát a rakéta- és dróntámadásoktól – idézi Donald Tusk lengyel miniszterelnököt a Telegraph alapján a Hetek. „Az Izrael elleni közelmúltbeli támadás megmutatta, mennyire nélkülözhetetlenek ezek a rendszerek.

Nincs ok arra, hogy Európának ne legyen rakétavédelmi pajzsa” 

– mondta Tusk, hozzátéve, hogy nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy kitaláljuk, honnan érkezhet támadás. Ezzel értelemszerűen Oroszországra gondolt. Az „európai Vaskupola”, azaz Európai Égi Pajzs Kezdeményezés (ESSI) egy 2022-ben indított német projekt, melyben 15 NATO-ország vesz részt, köztük az Egyesült Királyság is. Légvédelmi rendszerek közös beszerzésére vonatkozó terv is kapcsolódik hozzá, ebben 21 ország működik együtt. Lengyelország még az idénre tervezi csatlakozását, ha közbe nem szól Andrzej Duda elnök, aki szerint az ESSI egy „német üzleti projekt”.

Magát az elképzelést ugyanakkor nem mindenki fogadja lelkesen. A Forces szakportál hivatkozza Ulrike Franke német biztonságpolitikai szakértőt, a Külkapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) szakértőjét, aki szerint nem reális Vaskupolát húzni Európa, vagy akár csak egy európai város fölé.

Szerinte az, hogy Izrael erre képes, egyedi dolog: az ország egyrészt kicsi, másrészt képes megjósolni, honnan érheti légitámadás.

Európában ezt nem látja kivitelezhetőnek.

 

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000062
2024. szeptember 06. 16:40
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­­é­­­k­­­e­­l­­d­ ­a­ ­­­s­­­z­e­­x­­i­­ ­­­p­­u­­­n­c­­i­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Forgalmazó
2024. május 28. 11:34
Tusk mint tuskó! Tejbetök!
B_kanya
2024. május 28. 10:49
"rocktoberi-2B_kanya 2024. május 28. 08:55 A balek ukránok is hagyták felbiztatni magukat, hogy nyugodtan rángassák csak az orosz medve bajszát. Kezdenek rájönni, hogy hülye ötlet volt. " Az átlag Tarasz meg Szemen azért tudja, őszintén meg is szavazták 2019-ben zselét, aki a külső-belső orosszal való békét hirdette. De nem 10 millió Olihot győzték meg, csak a kvartal 95-öt.
B_kanya
2024. május 28. 10:47
"antallmiki 2024. május 28. 09:21 Ezt úgy lenne jó megépíteni, hogy valahogy közösen a V4-es országok csinálnák." És vennénk a sok jeget a lengyeleknek, hogy hűtsék le magukat, nem kell szeretni a ruszkikat, de a fuckránok rövid történelmükből pont a lengyelirtó banderát nevezték ki a "nemzeti" példaképüknek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!