Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Kilencen álltak bíróság elé Frankfurtban, a német állam megdöntésére irányuló szervezkedés vádjával

2024. május 21. 16:00

Önjelölt arisztokrata, egy volt bíró és nyugalmazott katonatisztek a gyanúsítottak között, akiket bíróság elé állítanak.

2024. május 21. 16:00
Reichsbürger csoport egyik tagja a bíróság előtt

Nyitókép: HELMUT FRICKE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Egy magát arisztokratának valló férfi, orosz barátnője, nyugalmazott katonatisztek és egy volt bíró ellen indult eljárás Frankfurtban a német állam erőszakos megdöntésére irányuló szervezkedés vádjával. A vádlottak kilenc feltételezett összeesküvő – hét férfi és két nő – között voltak, akiket kedden fegyveres rendőrökkel karöltve vezettek be az erre a célra épített bíróságra, ahol az alkotmányellenes Reichsbürger szélsőjobboldai csoport feltételezett tagjainak három tárgyalásából a legfontosabbat tartották – írja a Guardian.

A vadászkabátba, öltönybe és kapucnis pulóverbe öltözött vádlottak közül néhányan integettek és mosolyogtak egymásra, és beszélgettek az ügyvédeikkel, miután a helyükre vezették őket.

Egy nő szürke mappával takarta el az arcát, miközben a kamerák rögzítették, ahogy a vádlottak bevonulnak a bíróságra. Heinrich XIII. Reuss herceg, akinek a helyére a „Prinz Reuss” felirat volt kiírva, és aki állítólag a csoport vezetője volt, nyugodtnak tűnt, amikor az ügyvédje beszélt hozzá. A 72 éves ingatlanügynök sötét zakót és nadrágot, tengerészkék pulóvert és nyitott nyakú inget viselve üdvözölte vádlott-társait, mielőtt elfoglalta helyét a bíróságon.

A Hazafias Szövetség néven emlegetett csoportot hazaárulással vádolják, miután a Reichstag megrohamozását tervezték. 

Állítólag az volt a céljuk, hogy túszul ejtsenek képviselőket, és egy megbilincselt kancellárt, Olaf Scholzot mutassanak a televízióban, hogy megnyerjék a németek tetszését

Ha az állítólagos puccs sikerrel járt volna, Reuss lett volna Németország új kancellárja.

A vádlottakat 2022 decemberében tartóztatták le, amikor a nehézfegyveres erők házakat, lakásokat, irodákat és egy távoli vadászkastélyt rohamoztak meg. A nyomozók hónapok óta figyelték a csoportot. A tárgyalás kedden lassan kezdődött, miután több ügyvéd panaszt nyújtott be Jürgen Bonk bíróhoz, amelyben kifogásukat fejezték ki az ellen, hogy egyáltalán sor kerüljön az eljárásra.

A bíróságon kívül Roman von Alvensleben, Reuss ügyvédje újságíróknak elmondta, hogy kifogásolta, hogy mivel három tárgyalás zajlik különböző helyszíneken, „szinte lehetetlen megfelelően követni az ügyeket, és kereszthivatkozásokat tenni rájuk” – mondta.

A három perben összesen 26 vádlott ül a vádlottak padján az összeesküvésben való állítólagos részvételük miatt. A 27., egy 72 éves férfi, akinek Frankfurtban kellett volna bíróság elé állnia, nemrég meghalt.

A több száz tanú közül, akiket tanúvallomást tettek, várhatóan többen mindhárom bíróság előtt megjelennek. A Reichsbürger tagjai felvonulást szerveznek a berlini Lustgartenben. A szélsőjobboldaliák  vidéki földrablást rendeznek Németország-szerte.

A per tárgyát képező csoport a Reichsbürger, vagyis a Birodalom polgárai néven ismert, a német hatóságok becslései szerint jelenleg mintegy 23 000 főre tehető, egyre növekvő mozgalom tagja, amely nem ismeri el a modern állam legitimitását, és azt szeretné, ha a német határokat az 1918 előtti vonalakra rajzolnák vissza.

Mindhárom tárgyalás elméletileg hónapokig tart, de a gyakorlatban várhatóan egy évig vagy még tovább is eltarthat.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajnóczi Kristóf
2024. május 21. 22:51
A cím alapján egy pillanatig azt hittem, az antifák német leányvállalatát kapcsolták le...
formaegy-2
2024. május 21. 19:05
A jelenlegi kormány Scholz elvtárssal az élen jelentik a legnagyobb veszélyt N.o.-ra! Ne feledjük Merkel asszonyságot sem, aki elindította ezt az egész fertőt! Ami az ukrán emberek legyilkolását jelenti, és a terrorista USA kiszolgálását a mocsokban már csak az i-re a pont! Nekik kellene bíróság előtt állni!
masikhozzaszolo
2024. május 21. 18:38
Pecswörk. Lesz kalifátus, Bajorország, NDK, Nyugatnémet. Csak nyugodtnémet nem lesz.
Burdisgarage
2024. május 21. 17:49
Kirakatper, igazi álprobléma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!