Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Két héttel a Fico-elleni merénylet után Szlovákia „orbanizálásától” retteg a Politico

2024. május 29. 09:25

A médiatörvény módosítása miatt került újra címlapra Szlovákia.

2024. május 29. 09:25
null

Nyitókép: SZILARD KOSZTICSAK / POOL / AFP

Kevesebb mint két héttel a Robert Fico miniszterelnök elleni sikertelen merénylet után Szlovákia – a médiaszabadságra és a demokratikus normákra gyakorolt kormányzati nyomás miatt – ismét a címlapok közé került – olvasható a Politico cikkében. 

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselői hétfőn benyújtották az ország médiatörvényének és az információhoz való hozzáférés szabadságáról szóló törvényének módosítási tervezetét. 

A médiatörvény javasolt módosításai „helyreigazításhoz való jogot” vezetnének be. A hozzáférés szabadságáról szóló törvény módosításai pedig lehetővé tennék, hogy a köztisztviselők pénzt számoljanak fel az általuk „kivételesen kiterjedtnek” ítélt információigénylésért. 

A Fico vezette koalíció, amely a szeptember 30-i általános választást követően vette át a hatalmat, leállította az Ukrajnának nyújtott katonai segélyeket, találkozott orosz állami tisztviselőkkel, és enyhítette a korrupciós büntetéseket. A kormánykoalíció a hatalomátvétel óta kritizálja a szlovák médiát, és jelenleg az ország közszolgálati RTVS műsorszolgáltatóját állami intézménnyé alakítja. A kormány tisztviselői emellett bojkottálták a kommunikáció minden formáját a Sme és a Dennik N napilapokkal, az Aktuality híroldallal és a TV Markízával, amely Szlovákia legnézettebb állomása. Az ellenséges légkörben a Joj és a TA3 kereskedelmi tévéadók korábban lemondták politikai beszélgetős műsoraikat, majd az elmúlt hétvégén a Markíza megszüntette a népszerű „Na Telo” (Testre szabva) heti vitafórumát, amelyet a neves újságíró, Michal Kovacic vezetett – írja a lap. 

Kovacic vasárnapi műsorának utolsó öt percét arra használta fel, hogy elmagyarázza a nézőknek, mi is zajlik a színfalak mögött. 

Szlovákiában jelenleg háború folyik televízióink orbanizálása miatt”

– kezdte, utalva Magyarország miniszterelnökére, Orbán Viktorra.

Valójában ez a harc mindenhol zajlik, csendesen és lopakodva. Ha nem állítjuk meg, annak romboló következményei lesznek a szlovák demokráciára nézve” – mondta Kovacic.

Válaszul a TV Markíza vezetése bejelentette Kovacic műsorának azonnali törlését, azzal indokolva, hogy visszaélt a műsoridővel a személyes véleményének ismertetésére.

 

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2024. május 29. 11:13
Ezek szerint a Politico is ugyanattol a soros hirügynökségtöl veszi az infokat mint a Markiza TV , csak 1 nappal elkésve. Apropo VESZI. Igen a Politico is pénzért veszi az infokat, és a szlovák médiatörvényben is az áll, hogy ilyen “független” tintanyalokat a kasszához idéznek, ha valamire szükségük van. Amit meg a kormány közölni akar a néppel azt meg ingyen és bérmentve közzé teszi és eljuttatja a szerkesztöségekbe. Azaz soros árulhatja az infokat a demoktratikus kormány meg ugy látszik nem. Érdekes hozzáálás.
elégia
2024. május 29. 09:53
Orbánt lehet szeretni, vagy nem. De aki nem veszi figyelembe, hogy kiemelkedő képességekkel rendelkezik, azt zsebre rakja. Orbánnak több esze van, mint ennek az egész zakkant európai libsi brancsnak. A szennylap visítozik, tehát minden rendben.
Novicsok-5
2024. május 29. 09:48
Soros vót, meg Magyar Péter.🤣
Novicsok-5
2024. május 29. 09:44
🤣🤣🤣 Hát persze.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!