Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Imádják Székelyföldet a románok

2024. május 22. 07:07

Erdélyi lett az év turisztikai célpontja Romániában.

2024. május 22. 07:07

Nyitókép: MTI / Henning János

Több kategóriában is székelyföldi nyertese van Romániában az Év úti célja 2024 című turisztikai seregszemlének, amelynek díjait kedd este osztották ki a bukaresti Ateneul Roman hangversenyteremben rendezett gálán. Az élmény- és kalandparkok kategóriájában a Székelyudvarhely melletti Szejkefürdőn található

Mini Erdély Park lett az idei év turisztikai célpontja Romániában.

A Székelyföldi Legendárium csapata által kialakított multikulturális tematikus makettparkban Erdély több mint 120 történelmi épületének kicsinyített mását tekinthetik meg a látogatók. A kisvonattal (Mini Székely Gőzössel) is körbejárható Mini Erdély Parknak tavaly több 120 ezer (főleg belföldi) látogatója volt.

Az imázsfilmek kategóriájában idén a Hargita megyét családbarát úti célként népszerűsítő, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás által alapított Visit Harghita által megrendelt, a székelyudvarhelyi Picture Lock filmstúdió által készített reklámfilm győzött.

A „butikszállodák” kategóriában is székelyföldi turisztikai vállalkozás, a Kovászna megyei Olasztelken működő Dániel Kastélyszálló lett az év turisztikai célpontja Romániában. A Dániel Mihály háromszéki alkapitány által a 17. század elején reneszánsz és klasszicista stílusban építtetett, azóta többször átalakított, luxusszállóhelyként üzemeltetett kastélyban korabeli lakberendezési tárgyak, különböző stílusban berendezett szobák és a Dániel-családot ábrázoló falfestmények teremtenek egyedi hangulatot. 

Az üdülőhelyek kategóriában a heliotermikus Medve-tó, a 19. századi fürdővárosokat idéző villák és korszerű wellness-szállodák miatt népszerű Szováta város idén harmadik lett Törcsvár (Bran) és Félixfürdő mögött.

A „Tusnádfürdő és környéke” projekt az ökoturizmus kategóriában kapott megosztott harmadik helyezést egy Duna-deltai és egy Hátszeg-környéki idegenforgalmi vállalkozás mögött. Az „ihlető városok” kategória első helyét és – a legtöbb szavazatot összesítő kategóriagyőztesként – az Év úti célja 2024 nagydíját Nagyszeben városa nyerte el.

A romániai turisztikai seregszemlén idén 13 kategóriában hirdettek győztest, a helyezések sorrendjét a – több mint 200 turisztikai szakemberből álló – szakmai zsűri, a több százezer internetes közönségszavazat és egy országos közvéleménykutatás alapján döntötték el.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zavulon
2024. május 22. 23:34
A mocsárnál, és a kopár északi hegyoldalaknál minden izgalmasabb.
Mandiner444hu
2024. május 22. 10:42
Erdélyben elképesztő román betelepülés folyik az utolsó 10 évben. Az etnikai arányok a románok oldalára billent innen visszaút már nincs.
coyote-0
2024. május 22. 09:26
Nem tudom mit imádnak rajta, ott rend és tisztaság van, nem úgy mint a full román Partiumban. Aki mocsokban és rumliban szeret élni az miért vágyik a tisztaságra és a rendre.
2024. május 22. 08:59 Szerkesztve
A román szemtelen, vigyázni kell velük. Persze turisták, de ahogy mondani szokták: "ez is a miénk", majd szépen, lassan megpróbálják rátenni a kezüket amire csak lehet. Az itt említett Daniel kastély (nem Dániel) ékes példája annak az esetnek, hogy hogyan vált egy székelyföldi desztináció szinte kizárólagosan a románok kedvelt pihenőhelyévé. Azt nem is említi a cikk, hogy Bethlen Gábor egykori vadászkastélyában van berendezve (ugyanaz a vállalkozás, ugyanott, ahol a Daniel kastély is áll) egy wellness központ, ahol kizárólag román turisták lubickolnak, legutóbb sem helyiek, sem magyarországi csoport nem juthatott be oda. Nehogy azt gondoljuk, hogy egy esetleges tulajdonos váltás esetén újra magyar kézre kerülne egy ilyen komplexum. Igaz a mostani tulaj még magyar, de bukaresti és szinte csak román ügyfélkörrel dolgozik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!