Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Elítéltek tizennégy ellenzéki vezetőt Hongkongban

2024. május 30. 06:42

A 47 vádlottat felforgatással vádolják, amelyet a hatóságok szerint még 2020-ban, törvénytelen előválasztások megtartásával követtek el.

2024. május 30. 06:42
Hong Kong Finds 14 Guilty in Biggest National Security Case

Nyitókép: Lam Yik/Bloomberg via Getty Images

A Reuters értesülése szerint tizennégy hongkongi ellenzéki politikust és aktivistát elítéltek, kettőt pedig felmentettek csütörtökön egy jelentős perben. Szakértők szerint ezek a döntések tovább súlyosbíthatják a várossal kapcsolatos jogállamisági aggályokat.

A hongkongi demokratikus ellenzék elleni legnagyobb perben hozott ítéletek több mint három évvel azután születtek, hogy a rendőrség 47 demokratát letartóztatott, egy a város különböző részein hajnalban végrehajtott tömeges razzia során. 

Egy Kínában bevezetett nemzetbiztonsági törvény alapján felforgatásra irányuló összeesküvéssel vádolták őket.

A tiltakozásokkal fogadott törvény megkönnyítette, hogy az 1997 óta Kínához tartozó, de az „egy ország, két rendszer” elvének jegyében jelentős önállósággal működő város a jövőben kiadja a polgárait Peking kérésére.

A most bűnösnek talált személyek esetében az ítéletet később hirdetik ki, és a börtönbüntetésük három évtől életfogytig terjedhet. Az Egyesült Államok és néhány más ország politikai indíttatásúnak tartotta a pert, és követelik a vádlottak azonnali szabadon bocsájtását. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Európa diplomatái is jelen voltak a bíróságon.

A 47 vádlottat felforgatással vádolják, amelyet a hatóságok szerint még 2020-ban, törvénytelen előválasztások megtartásával követtek el, és amelyen 600 ezer ember vett részt a hétmilliós Hongkongban.

Abban az évben a járvány miatt elhalasztották a törvényhozási választásokat, amelyeket végül 2021-ben tartottak meg, amikor a legtöbb ellenzéki vezető és aktivista már őrizetben volt – köztük a most bíróság elé álló Benny Tai professzor is.

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jajdejónekünk
2024. május 30. 12:30
Orbán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!