Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Csecsen férfi iszlamista merényletét hiúsították meg a francia hatóságok

2024. május 31. 19:56

A Geoffroy Guichard stadion ellen tervezte a merényletet, az ott rendezendő labdarúgó mérkőzések alatt.

2024. május 31. 19:56

Békemenet After Kibeszélő június elsején 18 órakor a Scruton V.P.-ben! Hallgassa meg Ön is a Mandiner All Stars beszélgetését, mely során Bayer Zsolt, Mráz Ágoston Sámuel és Horváth József elemzi a Békemenet történéseit a Mandiner munkatársaival, Kacsoh Dániellel és Pócza Istvánnal. Regisztráljon most az alábbi linken.

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Meghiúsítottak a francia titkosszolgálatok egy „iszlamista ihletésű” merényletet, amelyet a nyári párizsi olimpiai játékok labdarúgó mérkőzésein a középkelet-franciaországi Saint-Étienne-ben akartak végrehajtani. Az ügyben egy csecsen gyanúsítottat előállítottak – közölte pénteken a francia belügyminisztérium.

2024. május 22-én a belbiztonsági főigazgatóság (DGSI) letartóztatott egy 18 éves csecsen férfit Saint-Étienne-ben, akit azzal gyanúsítanak, hogy iszlamista ihletésű támadást akart végrehajtani Franciaországban” 

– olvasható a közleményben. Ez az „első meghiúsított támadás, amelyet a párizsi olimpiai játékok ellen” terveztek, a harmadik az év eleje óta, és az ötvenedik 2017 óta – jelezte a tárca.

A letartóztatott fiatal csecsen „az első bizonyítékok szerint aktívan előkészített egy merényletet a Geoffroy Guichard stadion ellen, az ott rendezendő labdarúgó mérkőzések alatt” az olimpia idején – tájékoztatott a minisztérium. A közlemény szerint a gyanúsított 

a nézőket, de a rendfenntartó erőket is szerette volna megtámadni, és ez utóbbiak által mártírként akart meghalni”. 

A BFM hírtelevízió értesülése szerint a gyanúsítottat az otthonában tartóztatták le május 26-án, és bűncselekmények előkészítésére irányuló terrorista bűnszövetkezet alapítása vádjával indult ellene eljárás – tudta meg a BFM az országos terrorellenes ügyészségtől (PNAT). Ezt követően a gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezték.

A hírtelevízió úgy tudja, hogy a csecsen fiatal a kihallgatásán tagadta, hogy bármilyen támadást tervezett volna, csak annyit ismert el, hogy titkosított üzenetküldő alkalmazásokon csetelt, de nem állt szándékában akcióba lépni. A BFM szerint a gyanúsított az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez és más iszlamista mozgalmakhoz kötődő emberekkel váltott üzeneteket, amelyeknek témája a szurkolók megtámadása volt. A rendőrség által végzett házkutatás során a nyomozók egy számítógépen megtalálták Saint-Étienne stadionjának fényképét, s a gyanúsított mobiltelefonjában is találtak felvételeket a stadionról. A BFM úgy tudja, a gyanúsított a letartóztatását megelőzően ismeretlen volt a rendőrség és az igazságügyi hatóságok előtt, tavaly érkezett a szüleivel Franciaországba.

(MTI)

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. május 31. 20:36
"kepiblanc 2024. május 31. 20:02 • Szerkesztve Mind Kadirov embere, nem véletlen engedték szabadon a csempészeket sem, mint a baltás gyilkost." AMikor a CGI-os reklámszakember nem tudja megkülönböztetni a csecseneket az azeriektől, azt meg már el sem várom a hülyétől, hogy tudja, vannak a Kadirov-féle Putyinhoz hű csecsenek (a többség), meg a CIA fizette rivális klán, akiket kipicsáztak. Főleg Beszlán után. Na, slave banderisztán.
hinike65
2024. május 31. 20:27
pár napos olimpia lesz
röviden
2024. május 31. 20:21
A terroristák akárhányszor hibázhatnak, a hatóságok csak egyszer.
Akitlosz
2024. május 31. 20:04
"Geoffroy Guichard" A francia nyelv eszméletlen. Nagy egy hülye volt, aki kitalálta, hogy a G-t ne mindig G-nek kelljen ejteni, mint ahogyan az a latinban vala, hanem hol így, hol úgy, de ne logikusan, hanem hol így, hol úgy, ezért egy nagy halom felesleges és soha ki nem ejtett betűt kelljen leírni és használni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!