Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Az ukrán házelnök kioktatta Putyint alkotmányjogi kérdésekben, majd elárulta, meddig marad hatalmon Zelenszkij

2024. május 28. 21:00

Nagyon jó lenne, ha Ukrajna alkotmánya mellett Oroszország elkezdené olvasni a saját alkotmányát – szögezte le Ruszlan Sztefancsuk.

2024. május 28. 21:00
Volodimir Zelenszkij

Nyitókép: UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Volodimir Zelenszkij marad Ukrajna államfője a hadiállapot végéig – szögezte le Ruszlan Sztefancsuk ukrán parlamenti elnök, reagálva közösségi oldalain Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi taskenti kijelentésére. Putyin üzbegisztáni látogatása alkalmával újságírók előtt kijelentette, hogy mivel Zelenszkij ötéves elnöki mandátuma lejárt, és nem tartanak új választásokat, a hatalomnak Ukrajnában szerinte a parlament és annak vezetője, Ruszlan Sztefancsuk kezébe kellene kerülnie. 

„Nagyon jó, hogy Oroszországban elkezdték olvasni Ukrajna alkotmányát. Azt javaslom, hogy az érdeklődő olvasók ne szelektíven tanulmányozzák alkotmányunk szövegét, 

és figyeljenek a 108. cikk 1. pontjára, amely kimondja: Ukrajna elnöke addig tölti be jogkörét, amíg Ukrajna újonnan megválasztott elnöke hivatalba nem lép. A demokratikus társadalmakban ezt folytonosságnak nevezik” – fogalmazott a házelnök. Megjegyezte, hogy Ukrajnában ezt a folytonosságot nem úgy alkalmazzák, mint Oroszországban, ahol 

Putyin „életre szóló” államfő, hanem „normális, demokratikus értelemben”. 

Ezért Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke, és az is marad a hadiállapot végéig. Mindez összhangban van Ukrajna alkotmányával és törvényeivel” – jelentette ki. 

Sztefancsuk szavai szerint az ilyen orosz narratívák kiszámíthatók és értelmetlenek. „Ezért nagyon jó lenne, ha Ukrajna alkotmánya mellett Oroszország elkezdené olvasni a saját alkotmányát. Nem a demokratikus rendszer néhány alapelvéről, vagy az emberi és polgári jogokról beszélek, amelyek Oroszország számára illuzórikusak, hanem legalább arra a részre gondolok, amely kimondja, hogy az Oroszországi Föderáció intézkedéseket tesz a nemzetközi béke és biztonság fenntartása és megerősítése, az államok és népek békés egymás mellett élésének biztosítása érdekében. Azért, hogy ne kelljen sokáig lapozniuk, elárulom, hogy ez az orosz alkotmány 79.1. cikkében található” –  tette hozzá a házelnök.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2024. május 29. 09:10
Ritka ostoba figura. ...amíg Ukrajna úk elnöke hivatalba nem lép". Közben nem tartanak választásokat. Effélék vezetik ezt a szerencsétlen országot.
gebsi1
2024. május 29. 05:45
Ukrajna mint "demokratikus társadalom"????????????????????? Az évtized vicce ez!!!!
pandalala
2024. május 29. 05:10
" Így rázza hatalmas melleit az OnlyFans legnagyobb sztárja, egy 72 éves pornómodell - videó Origo "
pandalala
2024. május 29. 05:06
puncimata
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!