Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Az orosz külügyminiszter egy feltétellel engedélyezné a nukleáris csapást

2024. május 31. 16:50

Természetesen Washingtonon múlik.

2024. május 31. 16:50

Nyitókép: YURI KOCHETKOV /AFP

 

Oroszország az F-16-os vadászgépek Ukrajnának való átadását a NATO előre megfontolt jelzésének fogja tekinteni a nukleáris szférában

 – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a RIA Novosztyi hírügynökség által csütörtökön közölt interjújában.

„Az F-16-os vadászgép régóta a fő hordozóeszköz a NATO úgynevezett közös nukleáris misszióinak keretében. Ezért nem tudunk másképp tekinteni ezeknek a rendszereknek a kijevi rezsimnek való átadására, mint a NATO előre megfontolt jelzőakciójára a nukleáris szférában. Azt próbálják értésünkre adni, hogy az Egyesült Államok és a NATO szó szerint bármire készen áll Ukrajnában” – mondta.   

Lavrov azt hangoztatta, hogy az F-16-osok leszállítása nem fogja megváltoztatni a helyzetet a fronton és ezeket a repülőgépeket ugyanúgy meg fogják semmisíteni, mint a NATO-országok által Ukrajnának átadott egyéb fegyvereket.

Kifejezte reményét, hogy a taktikai nukleáris fegyverekkel végrehajtott orosz-belorusz gyakorlatok „észhez térítik” a Nyugatot.   

Szergej Lebegyev, „a mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora” a RIA Novosztyi hírügynökségnek csütörtökön egyébként azt mondta, hogy az orosz fegyveres erők az éjszaka folyamán legkevesebb öt csapást mértek a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyében lévő Sztarokonsztantiniv katonai repülőterére, amelyet az F-16-osok állomásoztatására akarnak átalakítani. Lebegyev szerint a reptérrel szomszédos Vokzal-2 negyed földalatti katonai raktárait is találat érte.   

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hangsúlyozta, hogy új szintre emelik a feszültséget, és Kijevet az értelmetlen harci cselekmények folytatására provokálják azok a NATO-országok részéről elhangzó nyilatkozatok, amelyek megengedik, hogy Ukrajna nyugati fegyverekkel mérjen csapást nemzetközileg elismert orosz területekre. Állítása szerint a szövetség tagállamai is folytatni akarják a háborút Oroszország ellen „a szó szoros és átvitt értelmében”. A szóvivő 

„elkerülhetetlen következményeket” helyezett kilátásba, és azt, hogy mindez végeredményben nagy kárt fog okozni azon országok érdekeinek, amelyek a feszültség fokozásának útjára léptek.

 Peszkov kommentálta azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint 

az EU vezetése meg akarja büntetni Magyarországot, amiért ellenáll az Oroszország elleni szankcióknak. 

 „Minden alkalommal, amikor valamilyen kötelező érvényű döntést fogadnak el az EU-tagállamokkal kapcsolatban, Budapest, természetesen – mindenekelőtt a saját érdekei szempontjából – elemzi ezeket a döntéseket” – mondta.   „Ez a függetlenség nem mindenkinek tetszik Brüsszelben, 

ezért mind Orbánt, mind az egész magyar vezetést leplezetlen nyomás alá helyezik,

 ami szerintem egészen példátlan” – tette hozzá.   

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékozóján azt hangoztatta, a nyugati országok arról szóló nyilatkozatai, hogy esetleg katonai kontingenseket vezényelnek Ukrajnába, azt mutatják, hogy „az Ukrajnára vonatkozó eredeti tervük teljes kudarcot vallott.” 

„Feltartóztathatatlanul keresik a módját annak, hogyan lehetne ezt a hadjáratot folytatni. Még mindig félnek elmondani az igazságot Ukrajna polgárainak, hogy túszai és most már áldozatai is lettek ennek az Amerikai Egyesült Államok által vezetett NATO-kalandnak”

– fogalmazott.   

Lavrov egyébként a RIA Novosztyinak adott nyilatkozatában arra is figyelmeztetett, hogy Oroszország a közepes és rövidebb hatótávolságú rakéták telepítésére vonatkozó egyoldalú moratóriumának visszavonásán túlmenően lépéseket tehet a nukleáris elrettentés terén, ha az Egyesült Államok Európába vagy az ázsiai-csendes-óceáni térségbe ehhez az osztályhoz tartozó rakétákat telepít. 

Érzékeltette, hogy Moszkva Pekinggel együttműködve kíván fellépni.

 

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
muszlim1970
2024. június 02. 02:29
Lépni kell mert a nyugati fasiszta diktatúrák azzal számolnak hogy Putyin nem veti be az atomot!!!Ezért ilyen vagányok!
lajajakab11
2024. június 01. 20:11
MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak!!
monuskaroly
2024. május 31. 22:39
Sok már a szöveg. Ezek nem térnek észhez. Taktikai atomot nekik, aztán majd kussolnak, mert a nyílt háborút nem merik bevállalni. Csak addig nagy a pofa amíg ukránok pusztulnak százezrével. Afganisztánban a szandálosokkal sem bírtak.
ujferi
2024. május 31. 21:21
Mindenki utálja már ezt a háborút, ami teljesen értelmetlen és keresztény nemzőképes fiatal férfiak pusztulásával jár...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!