Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Az Európai Unióban megtalálták az okot, amiért rettegni kell Magyarországtól

2024. május 30. 11:14

Nyugaton nagyon aggódnak, hogy nem tudnak mit kezdeni a magyar vétóval és a soros elnökséggel Ukrajna EU-csatlakozását és további finanszírozását illetően.

2024. május 30. 11:14

Nyitókép: AFP/Olivier Hoslet

Első pillantásra politikai rutinhelyzetnek tűnik, amikor 26 uniós tagállam támogatása mellett Magyarország vétóval blokkol egy kérdést. Közelebbről nézve azonban azt láthatjuk, hogy fenyegető a magyar blokk, mert minden „nem" azt jelenti, hogy elakadnak az Ukrajnának szükséges uniós források – írja a Kurier.

A lap idézi Josep Borrellt, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai vezetőjét, aki azt állítja, Magyarország összesen hét döntést akadályoz jelenleg, és további vétók is a tervei között szerepelnek.

A szerző felhívja a figyelmet, hogy erre van is lehetősége, hiszen minden külpolitikai, védelmi vagy költségvetési döntéshez egyhangúságra van szükség. A demokrácia központjában, az Európai Parlamentben éppen ezért a képviselők egy része elvenné Magyarországtól a szavazati jogát.

A Kurier szerint az állam- és kormányfők a júniusi csúcstalálkozón jelentős előrelépést akarnak elérni Ukrajna csatlakozását illetően, mert attól tartanak, miután júliusban Magyarország átveszi a soros elnökséget, szándékosan húzza majd az időt a kérdésben.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindenhova
2024. május 30. 17:05 Szerkesztve
A nyilainktól kell rettegnetek. Elfelejtettétek? Egyébként támogatom, vegyék el a szavazati jogunkat. Máris megoldottátok a huxit kérdését. Azt hiszik, h. ők keveset buknának. Kb. ezermilliárdokat. Euróban. Túl azon, h. ahhoz azért lenne néhány befektetőnek is szava.
vapepe
2024. május 30. 15:00
Antal után szabadon: tetszettek volna konszenzusos döntéshozatal helyett többségit rögzíteni az EU alapdokumentumaiba. Persze, akkor nem az EU-hoz, csak a közös piachoz akartak volna csatlakozni a ruszki föderalizmus alól épp felszabadult közép-európaiak. Egyébként meg, akkor engem sem érdekel az alkotmányos kötelezettségeim és nem fizetek adót. Meg támogatom, hogy az itt tespedő nyugati menedzserek húzzanak haza. Meg...
Mich99
2024. május 30. 14:11
A Mandiner megint egy nagy adag FOSt rak elénk, de anélkül hogy egyáltalán megmondaná, hogy melyik (németajkú) országból való és milyen párt van mögötte! Aztán megelégszik azzal, hogy elénk rakja a FOS általános vádját, "összesen hét vétó", de aztán egyet sem nyög ki... DÖGÖLJENEK MEG!
pipa89
2024. május 30. 13:54
Magyarország "soros" elnöksége. Álmaimban furkós bottal hajtjuk ki Európából Gyurka NGO-hadseregét, a banyát pedig megreptetjük sárkány-módra :) A remény hal meg utoljára. Hátha sikerül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!