Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Az EU kémelhárítókat küldene az egyetemekre a kínai ügynökök ellen

2024. május 23. 21:47

Az Unió arra ösztönzi a kutatókat, hogy tegyenek lépéseket munkájuk védelme érdekében a külföldi beavatkozással szemben.

2024. május 23. 21:47

Nyitókép: Wiktor Szymanowicz / AFP

Az európai egyetemek hamarosan közvetlen kapcsolatban állhatnak a hírszerző ügynökségekkel, mivel a kontinens megpróbálja megvédeni az érzékeny technológiai kutatásokat a külföldi hatalmaktól, különösen Kínától.

A nemzeti kormányok meg akarják védeni Európa kutatásait az olyan érzékeny technológiák terén, mint a mikrochipek, kvantumtechnológia, biotechnológia és mesterséges intelligencia. A hivatalnokok elmondták, hogy rendszeres titkosított és nem titkosított tájékoztatók bevezetését, valamint „összekötő tisztek” kinevezését tervezik, hogy segítsenek az egyetemeknek a külföldi kémkedés elleni küzdelemben, egy május 14-i keltezésű szöveg szerint, amelyet a POLITICO látott.

A szöveget már jóvá is hagyták a miniszterek.

Az utóbbi években nőtt az aggodalom a kínai diákok és tudósok jelenléte miatt az európai egyetemeken, illetve az európai egyetemek és a kínai kutatóintézetek közötti együttműködések miatt. 

Több egyetem például megszakította kapcsolatait a kínai állami finanszírozású Konfuciusz Intézettel, miután kémkedés gyanúja merült fel.

A technológiai szivárgás egy „felmerülő kockázat” — és az EU már „nem engedheti meg magának, hogy naiv legyen” ezen a területen — mondta Iliana Ivanova, az unió kutatási vezetője januárban.

Kevesebb mint négy hónapnyi tárgyalás után az EU tagországai átfogó intézkedéseket fogadtak el ezen aggodalmak kezelése érdekében.

Egy figyelemfelkeltő intézkedés is javasoltak: az EU tagállamai engedjék meg egyetemeiknek — és általában minden kutatást végző vagy finanszírozó szervezetnek —, hogy együttműködjenek a biztonsági szolgálatokkal.

A fő cél az, hogy „megkönnyítsék az információcserét a kutatást végző szervezetek és a kutatási finanszírozó szervezetek, valamint a hírszerző ügynökségek között” — áll a csütörtökön elfogadott Tanácsi ajánlásban.

Az EU kormányai által jóváhagyott szöveg erősebb, mint a Bizottság januári javaslata, amely nem említette kifejezetten a hírszerző szolgálatok bevonását.

Az egyetemek általában nyitottak a kémekkel való beszélgetésre, hogy többet tudjanak meg a tudományos kutatásukban való külföldi részvétellel kapcsolatos kockázatokról.

A 24 kutatásközpontú egyetemet tömörítő LERU hálózat nyilatkozatában kijelentette, hogy 

támogatja az egyetemek és a biztonsági szolgálatok közötti szorosabb együttműködést,

de rámutatott, hogy ennek a folyamatnak az adatvédelmi szabályok tiszteletben tartása mellett kell történnie.

Néhány egyetem már kapcsolatban áll a megfelelő hírszerző szolgálatokkal.

„Nagyon gyakran konzultálunk velük” — mondta Luc Sels, a leuveni egyetem rektora, amely Európa egyik vezető kutatóegyeteme, amikor arról kérdezték, hogyan értékelik a külföldi beavatkozás kockázatát és a biztonsági szolgálatok bevonását. Más országok, mint például Hollandia, egyablakos rendszert hoztak létre az egyetemek és kutatóintézetek számára, akik kérdéseik vannak munkájuk biztonságával kapcsolatban.

A javaslat számos más intézkedést is szorgalmaz, amelyeket az EU kormányai megtehetnek az akadémiai kutatás biztonságának érdekében, például incidensek szimulálását vagy más ellenállóképességi tesztek végrehajtását a kutatási és innovációs szektorban.

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:12
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­­­é­­­k­­e­­­l­d­­ ­a­­­ ­­s­­z­e­­­x­i­­­ ­p­­­u­­­n­­­c­­i­­­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
KK75
2024. május 24. 07:45
Remélhetően ez a CIA-ra is vonatkozik, ja nem ...
Kotucso
2024. május 24. 07:08
Virág elvtársak! Újra eljött a ti időtök.
2024. május 24. 06:22 Szerkesztve
:)) Itt fog elkezdődni majd egy új fejezete a világnak, ugyanis amikor az úgynevezett "agyelszívás" akár a visszájára is fordulhat, hisz eddig nem győzték csábítani a világ minden tájáról a kiemelkedő tudással bíró embereket az egyetemeikre, innentől ezek az emberek gyanúsak lesznek, ami olyan paranoiás gondolkodásra vall, hogy ez szerintem a nyugatnak egy újabb hatalmas öntökönszúrása, ami a saját gazdaságára fog kihatni elsősorban. Amúgy már Kínában sok éve létrehozták a nyugati minták alapján működő saját egyetemeiket, ami a mai technológiai szint-ugrásnak a magyarázatait is adja, vagyis elkéstek ezzel a lépéssel pár évtizedet. Sokan csodának tartják ma a szuperszámítógépeket, ha valamelyik országban használni kezdik, amúgy Kínában korábban már 47 piacra dolgozó cég működött szuperszámítógépes háttérrel. Ezek amolyan kétségbeesett utánlövések, a nyugati politikai és gazdasági vezetők részéről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!