Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Az anyatejjel is

2024. május 22. 22:35

Nem meglepetés a román nemzeti indoktrinációnak a mindenkori magyarénál ötven-százszorosan nagyobb foka.

2024. május 22. 22:35
Palace,Of,The,Parliament,Building,In,Bucharest,With,The,National
Névai Gábor
Névai Gábor

Nyitókép: Shutterstock 

Szombat volt, éjjel – de nem a soha véget nem érős, inkább punnyadós –, tizenegy óra felé járt már. Amikor az ember még nem akar aludni, de már semmi komolyabb dologhoz nincs kedve. Kint zuhogott az eső, a madarak megdézsmálták az ablak külső párkányára kitett ételt. A sötét idő ellenére korábban kimentünk kicsit sétálni a Ceaușescu-­barokkban épült, bűn ronda székelyföldi hotelből. „S a hotelek a románoké, a panziók a magyaroké” – mondta a székely szobalány, de olyannyira néptelen volt a nyaranta egyébként népes fürdőváros, olyan elkeseredetten esett, és olyan sokáig ijesztgettem utazótársamat az egyébként valós medve­sztorikkal, hogy inkább visszajöttünk, és lehuppantunk a szállodai tévé elé. Amit a bekapcsoláskor láttam, még engem, a tapasztalt Erdély- és Románia-járót is a székbe szegezett. A román Nóta TV ment, de milyen műsorral: ebben a kora éjjeli idősávban, amikor a fél világ bulizik vagy alszik, a román zenetévé is videóklipet adott. Ovidiu Homorodean Sunt român című (Youtube-on erős idegzetűek számára elérhető) klipje fél év múltán is villódzik lelki szemeim előtt. Az 1917-es mărășești csata egy kitalált jelenetét meséli el, amelynek során először egy, a német–osztrák–magyar oldalon szolgáló román katonát látunk, aki amikor a túlsó oldalon, a román katonáknál megpillantja a kék-sárga-piros lobogót, elpárásodó szemmel megtagadja, hogy rájuk lőjön, bajuszos felettese pedig lelövi. Ez a nyitójelenet. A túloldalon látja ezt egy román katona, aki bajonettes rohamot parancsol társainak, és elsőként ront az ellenségre. Az elkeseredett csatában sokan meghalnak, és ekkor száll be az énekes, aki román zászlóval a nyakában, gyönyörű (talán máramarosi) hegyek előtt meséli tovább a történetet. A vezénylő tiszt az egyik haldoklótól begyűjti a családi képet, és saját maga megy el a tornyos kis faluba jelenteni a rossz hírt a családnak. Kancsó eltörik, a család sír-rí. A hőst eltemetik a határban, a kereszten román zászló. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:18
🍓 ️ ­­É­r­­t­­­é­k­­e­l­­d­­­ ­­­a­­ ­s­z­­e­­­x­i­ ­­p­­­u­­­n­­c­­­i­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
zavulon
2024. május 22. 23:38
Ki tudja követni éppen mikor melyik csatában éppen mikor melyik oldalra álltak a románok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!