Szlovénia
ÉLŐ
Szerbia

Az amerikai külügyminiszter Moldovába látogat, hogy megerősítse a kis ország oroszellenes reményeit

2024. május 29. 11:31

Szerdán Moldovában tesz egynapos látogatást Anthony Blinken amerikai külügyminiszter, hogy szorosabbra fűzze a két ország kapcsolatát.

2024. május 29. 11:31
Anthony Blinken amerikai külügyminiszter

Fotó: MTI/EPA/Made Nagi

Május 29-én, szerdán egy napra Moldovába látogat Anthony Blinken amerikai külügyminiszter – írja az EurActiv. Moldova keleti részében évtizedek óta orosz csapatok állomásoznak. Az év elején felerősödtek azok a találgatások, amelyek szerint Moszkva megkísérelheti a terület közvetlen annektálását.

Jim O’Brien, az Egyesült Államok Európáért felelős külügyminiszter-helyettese szerint Blinken „erőteljes támogatási csomagot” fog bejelenteni Moldovának. A segély részben az energiára irányul majd. Moldova ugyanis egészen a közelmúltig szinte teljes földgáz-szükségletét Oroszországból importálta, de igyekezett diverzifikálni.

O’Brien elmondta, hogy Blinken a demokrácia fellendítésére és a félretájékoztatás elleni küzdelemre irányuló intézkedéseket is bejelent majd a moldovai választások előtt, amelyeken a EU-integrációt támogató mostani elnök, Maia Sandu újaz újraválasztásában reménykedik.

O’Brien „sikernek” minősítette Sandu eddigi eredményeit, de azt mondta, hogy „orosz dezinformáció és agresszív műveletek célpontja” hivatalba lépése óta.

„Nyilvánvalóan Moldova népének lesz esélye dönteni. Azt akarjuk, hogy szabad és tisztességes környezetben döntsenek, a lehető legkevesebb beavatkozással vagy félretájékoztatással” – mondta O’Brien újságíróknak.

Blinken útjára egy héttel azután került sor, hogy az Európai Unió biztonsági és védelmi egyezményt írt alá Moldovával, amelynek célja az is, hogy segítse az országot az orosz fenyegetésekkel szembeni védekezésben, beleértve a kiberbiztonságot is. Moldova hivatalosan is tagjelölt az EU-hoz.

Mihai Popșoi moldovai külügyminiszter Blinken látogatását az ország „politikai és pénzügyi támogatása erős jelének” nevezte, és hálás az amerikai segítségét.

Blinken utoljára hetekkel az orosz ukrajnai 2022-es invázió után járt az országban. Amerikai tisztviselők azt mondják, hogy már nem látnak közvetlen fenyegetést Oroszország részéről, amelynek mintegy 1500 katonája állomásozik a Dnyeszteren túl.

Andrei Curararu biztonsági szakértő és a WatchDog.md, egy moldovai székhelyű agytröszt társalapítója szerint Blinken 2022-es látogatása megalapozhat egy kétoldalú biztonsági megállapodást az Egyesült Államokkal, hasonlóan ahhoz, amit Moldova Franciaországgal kötött.

Moldovában október 20-án tartanak elnökválasztást, illetve ekkor szavaznak a választók az ország EU-csatlakozásáról is.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tboyka
2024. június 04. 17:07
Amikor meg forró lesz a talaj, elhúznak gyorsan, mint Afganisztanbol.
oberennsinnen49
2024. május 29. 15:37
Nagyszerű, ez már nagyon-nagyon hiányzott. Megtehette volna sokkal korábban, miért várt eddig? Itt most már béke lesz, akárki meglássa, elvégre, ja, nem... Sajnos, nem, ami lesz, az háború, gyilkolás, erőszak, szenvedés, végül tejelni a nemkeresztény rablók számlájára FED. Ennyi az algoritmusa ennek az amerikai külügyminiszternek, a valóságban: kereszténygyűlölő ügynöknek.
Doki53
2024. május 29. 15:13
Most ö fogja osztani a süteményt?
polárüveg
2024. május 29. 15:08
Egy kis elméleti játék behelyettesítéssel: "Az amerikai külügyminiszter Moldovába látogat, hogy megerősítse a kis ország oroszellenes reményeit" helyett "Az orosz külügyminiszter Mexikóba látogat, hogy megerősítse az ország jenkiellenes reményeit" Ugye, ugye. Még leírva is borzaszt. Nem jó játék ez a geopolitikai fűrészelés. A fegyvergyárakkal nem rendelkező kisembereknek biztosan nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!