„A problémánk nagyon egyszerű: nincsenek fegyvereink” – kifakadt az Economistnak az ukrán vezérőrnagy

2024. május 03. 13:17

A Kreml erői „egységes szervezetként, világos tervvel és egységes parancsnokság alatt” működnek.

2024. május 03. 13:17

Nyitókép: Mikhail METZEL / POOL / AFP

Ukrajna harctéri helyzete bizonytalanabb, mint bármikor Vlagyimir Putyin orosz elnök teljes körű inváziójának kezdete óta. „És ez hamarosan még rosszabb lesz” – mondta Vadym Szkibickij vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerzés (HUR) helyettes vezetője az Economistnak adott interjújában, melyet a Politico szemlézett.

Egy magas rangú kijevi tisztségviselőtől szokatlanul pesszimista interjúban Szkibickij azt jósolta, hogy májusban Oroszország tovább fogja erőltetni tervét a keleti Donyeck és Luhanszk régiók teljes megszállására, ahol nemrég területi előnyöket szerzett, miközben Ukrajna nyugati katonai segítségre várt. A stratégiailag fontos Chasiv Yar városának eleste veszélybe sodorná Ukrajna utolsó erősségét a donyecki régióban.  

„Valószínűleg csak idő kérdése, hogy ez a város is hasonlóan elessen, mint Avdijivka, amelyet az oroszok februárban a feledés homályába bombáztak”

 – mondta Szkibickij. „Természetesen nem ma vagy holnap, de minden a tartalékainktól és az utánpótlásunktól függ” – tette hozzá.

Ukrajna donbászi szilárdsága fogja irányítani, hogy Oroszország hol fog legközelebb támadni, mondta Szkibickij, hozzátéve, hogy az orosz erők most Szumit és Harkivot szemmel tartják, de még mindig nincs elég emberük egy ilyen nagy offenzívához.  

„A problémánk nagyon egyszerű: nincsenek fegyvereink. Mindig is tudták, hogy április és május nehéz időszak lesz számunkra” 

– mondta Szkibickij. Szkibickij szerint az orosz hadsereg már nem olyan kaotikus, mint 2022-ben volt, most a Kreml erői „egységes szervezetként, világos tervvel és egységes parancsnokság alatt” működnek.

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cinkegolyó
2024. május 04. 16:20
Nem kellett volna eladogatni a fegyvereket!
Palatin
2024. május 03. 21:30
Nehogy azt higgyük, hogy Amerika, "rosszul" politizál az ukralnai háborút illetöen. Ha megértjük azt, hogy az USA célja mindig az, hogy MINDENKI GYENGE LEGYEN, föleg az oroszok, de az ukránok és Európa is. Hogy az oroszok miért az világos. De az USA nem akar egy, a háborúból diadalmas gyöztesként kikerülö Ukrajnát sem, hiszen akkor azoknak olyan nagy mellényük lesz, hogy nem fogják engedni kizsákmányolni magukat, pedig az USA egy koldusbotra jutott Ukrajnát akar látni, aminek csak természeti kincsei vannak mása nincs. Európát sem szeretné az USA erösnek látni, mert akkor a saját lábára állhat, és az oroszokkal megint egy ágyba feküdhet. Az USA olyan Európát akar, amely töle függ. Tehát az USA esetében a lényeg mindig az, hogy mindenki veszítsen rajta kívül, akkor ö automatikusan nyer. Ez az USA külpolitikája.
Málaga21
2024. május 03. 20:48
És? A ruszkik már két éve gyalásóval harcolnak.
NiewiederGyurcsány
2024. május 03. 18:22
Amennyiben Ukrajnának nincsenek fegyverei, nincsenek harcosai, akkor nem kellene háborúzni és tönkretenni a még élő polgárait!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!