Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

A német külügyminiszter újabb és újabb fegyvereket követel Ukrajnának

2024. május 17. 16:29

Ismét követelőzik, most éppen a harkivi ukrán visszavonulás miatt gondolja úgy, jó lenne, ha az ukránok el tudnának lőni például Moszkváig.

2024. május 17. 16:29
Baerbock a Bundestagban

Nyitóképünkön Annalena Baerbock a Bundestagban. Forrás: Juliane Sonntag / Photothek Media Lab / dpa Picture-Alliance via AFP

***

Több nagy hatótávolságú fegyver kell az ukránoknak – közölte Annalena Baerbock a külügyminiszterek strasbourgi találkozóján, pénteken – írta meg a Reuters.

A német külügyér szerint ugyanis ez kell ahhoz, hogy Kijev fel tudja tartóztatni az oroszok előrenyomulását az északi Harkiv régióban. Baerbock hozzátette, „rendkívül drámai” a helyzet az ország második legnagyobb városában.

Ebben mindenképpen igazat mondott, ukrán szempontból Harkiv borzalmas támadásokat szenved el, legutóbb tizenhat órán keresztül rakétázták azt az oroszok. 

Ezt is ajánljuk a témában

Emellett, mint arról a Reuters is szót ejt, az orosz erők az elmúlt napokban több kilométer mélységben nyomultak előre, amivel Kijevet arra kényszerítették, hogy a keleti, szintén kritikus frontszakaszokról vonjon el erőket a védekezéshez, miközben kénytelenek voltak beismerni az orosz áttörést.

Ezt is ajánljuk a témában

Baerbock szerint most az a fontos, hogy elvágják az orosz utánpótlási útvonalakat, s

olyan fegyvereket adjanak Ukrajnának, amelyek „közepes és nagy távolságokon is használhatók”

Németország a 2022-es orosz invázió óta Ukrajna második legnagyobb fegyverszállítójává vált, de, mint emlékezetes, Olaf Scholz kancellár eddig nem akarta Kijevet nagy hatótávolságú Taurus rakétákkal felszerelni.

Ezt is ajánljuk a témában

Ismert: a Taurus légi indítású manőverező robotrepülőgépek akár 500 kilométerre lévő célpontokat is nagy pontossággal képesek megsemmisíteni, így ezekkel Ukrajna jóval a frontvonal mögött található célpontokra is csapást mérhetne. Márpedig a frontvonal nem húzódik sokkal messzebb Moszkvától…

Baerbock viszont a kormányon belül nagy élharcosa az ukrán fegyverkezésnek, sokadszor szólít fel az ukránok állig felfegyverzésére az orosz-ukrán háború 2022 februári kitörése óta:

2022 áprilisában a nyugati országokat sürgette, hogy adjanak nehézfegyvereket, köztük tankokat és tüzérséget Ukrajnának, és már ekkor bírálta Scholzot, hogy késlekedik a szállítással, mondván, erre sürgősen szüksége van Kijevnek.

2022 szeptemberében Kijevbe látogatott, ahol megerősítette Berlin elkötelezettségét Ukrajna katonai megsegítése mellett, és ígérte, Ukrajna folyamatosan megkapja a szükséges katonai támogatást.
2023 szeptemberében a támadások következtében azt találta ki, hogy Ukrajnát légvédelmi rendszerekkel, köztük Patriot rakétákkal kell ellátni, még arra is felszólította az európai államokat, hogy tekintsék át saját Patriot rendszereiket, hogy gyorsabban lehessen azokat Ukrajnának adni.

2024 februárjában a második évfordulón Odesszában aztán szintén katonai segítséget ígért, itt volt egy kis incidense is egy orosz drónnal.

Ezt is ajánljuk a témában

Baerbock és kancellárja között a vita folyamatos, mert Scholz mindeközben óvatosabb, és elsősorban a védekezésre alkalmas fegyverzet szállítását favorizálja.

Aztán – tekintettel arra, hogy a jelenlegi német kormány támogatottsága, Scholzostul-Baerbockostul történelmi mélyponton van, – sanszos, hogy a jövőre esedékes Bundestag-választások nyomán az egész vita okafogyottá válik.

Ezt is ajánljuk a témában


 

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-119
2024. július 05. 18:23
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­­é­k­­e­­l­d­­ ­­a­­ ­­­s­z­­­e­­x­i­­ ­­­p­u­­n­­c­­i­­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Palatin
2024. július 01. 21:09
Ma a világ sorsa Putyin intelligenciáján múlik. Szerencsére. Mert a Nyugati vezetök agya felforrott amiatt, hogy nem tudták simán felvenni Ukrajnát a Nato-ba, hogy oda aztán atomfegyvereket telepíthessenek Oroszország ellen. Azt hitték, hogy az orosz ellenállást simán félretolhatják. "Megigérték", hogy "Putyin nem gyözhet". Aztán úgy néz ki, hogy igenis nyerésre áll. Most már régen nem Ukrajna szabdságáról van szó, hanem a NATO attól tart, hogy a világ kiröhögi öket, ha Putyin mégis gyöz. Ezért mindent bevetnének, mindent feláldoznának, milliók élete sem számit. Tehát A NATO NAGYPOFÁJU, TARTHATATLAN IGÉRETEI MIATTI MEGSZÈGYENÜLÈS MEGELÖZÉSÉRÖL VAN SZÓ. Ezek az örültek emiatt feláldoznák az egész világ békéjét, ezért kellene a magyaroknak is az oroszok ellen vonulni és meghalni. Minden elpusztulna az amerikai érdekek oltárán. Az USA 1945 után egy reménység volt, de mára teljesen elkanászodott, egy borzalmas szörnyeteg lett belöle.
Palatin
2024. július 01. 21:07
A Tommaso nevü ámokfutó, - aki itt a fórumban elállja a napsütést -, egy utólsó fázisos hagymázas, Down-kóros pszichopata, mazochista elhajlással. Amit ez a kelekóla, leaszfaltozott agyú szellemi és morális hajléktalan skizo itt a fórumban összeidétlenkedik, az egy sátánista vallási köntösbe bujtatott ideológiai maszturbáció. Javasolnám neki, hogy a nevét módosítsa egy csipetnyit, "Tom a maso" -ra. VERGÖDJETEK CSAK, RÀNGATÓZZATOK TI NEMZETGYALÁZÒ, BUJAKÓROS BANDITÁK, MINT EGY PARTRA VETETT PISZTRÀNG!
Palatin
2024. július 01. 20:59
Bearbok még a LIDl-pénztárnál is megbukna. Szerintem összadni sem tud.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!