Zelenszkij váratlanul igazat adott Orbán Viktornak egy olyan kérdésben, amiben eddig teljes erővel támadták

2024. április 07. 22:03

Hosszú idő után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, amit Orbán Viktor már régóta hangoztat: akkor ér véget az orosz-ukrán háború, ha Amerika nem támogatja tovább Ukrajnát. A magyar miniszterelnököt heves támadások érték kijelentéséért, pedig jelenleg ez az egyik lehetséges forgatókönyv.

2024. április 07. 22:03
null

Nyitókép: Olivier Douliery/AFP

Az orosz-ukrán háború kezdete óta először fordult elő, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is kimondta, amit Orbán Viktor magyar miniszterelnök régóta következetesen hangsúlyoz.

Ha az amerikai kongresszus nem szavazza meg a Kijevnek szánt 60 milliárd dolláros katonai támogatást, Ukrajna nem tud tovább harcolni Oroszországgal szemben”

 – fogalmazott Zelenszkij. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója pedig azt közölte, hogy kritikus jelentőségű az ukrán vezetés szempontjából a segély washingtoni támogatása, mivel Kijev nem tudja máshonnan előteremteni ezt az összeget.

Ezt is ajánljuk a témában

Noha Joe Biden amerikai elnök többször is ígéretet tett Ukrajna támogatásának a folytatására, ám a republikánus többségű képviselőház hónapok óta nem szavazza ezt meg, a demokrata többségű szenátus támogatásról szóló döntése pedig önmagában kevés.

„Ha az amerikaiak békét akarnak, akkor béke lesz”

Washingtonra egyre nagyobb nyomás nehezedik, mivel a Kijev támogatásáról szóló döntést régóta blokkolják a republikánusok, miközben közeledik az elnökválasztás. Donald Trump, Biden kihívója pedig már korábban világossá tette: ha ő nyer, véget vet a háborúnak.

Ha Ukrajna nem jut hozzá a jelentős amerikai támogatáshoz, akkor az ukrán elnök szerint a hadsereg kénytelen lesz visszavonulni. Ebben az esetben pedig elkerülhetetlen lenne, hogy elkezdődjenek a fegyverszünetről és a békéről szóló tárgyalások.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök már röviddel a háború kitörése után arról beszélt, hogy Amerikán múlik, mikor lesz vége a harcoknak. A miniszterelnök a Mandinernek akkor úgy fogalmazott,

Ukrajna csak addig tud harcolni Oroszországgal szemben, amíg az Egyesült Államok támogatja pénzzel és fegyverrel. Ha az amerikaiak békét akarnak, akkor béke lesz.

Ezt is ajánljuk a témában

A fél világ a magyar kormányfőt támadta

Az Ukrajnát a kezdetektől pénzzel és fegyverrel támogató uniós és NATO-tagországok keményen bírálták Orbán Viktort és oroszpártisággal vádolták. Az ukrán külügyminisztérium akkor még azt hangsúlyozta: „az orosz agressziónak ellenálló Ukrajna és az ukrán nép beteges semmibevételéről, valamint saját politikai rövidlátásáról tanúskodnak Orbán Viktor szavaz. Hiszen Ukrajna háborús veresége, amit amit a magyar miniszterelnök közvetve szorgalmaz, Magyarország és a magyarok számára közvetlen orosz agresszióval fenyegetne.”

Orbán Viktor szavait ezúttal maga az ukrán elnök erősítette meg, aki ennyire nyíltan még sosem beszélt a valóságról: ha Amerika nem tud további támogatást nyújtani, Kijev nem tud tovább harcolni.

Magyarország kezdetektől azon kevés országok egyike, amelyek a fegyverszünetre és a tárgyalások megindítását sürgették, ezzel pedig egyre több ország ért egyet. Legutóbb Szlovákia változtatott álláspontján, osztva hazánk véleményét. Robert Fico szlovák kormányfő hivatalba lépése óta ellenzi Kijev feltétel nélküli támogatását, ezt az új külpolitikai irányt pedig tovább erősíti, hogy Peter Pellegrini nyerte a szlovák államfőválasztást.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:49
🍓 ️ ­­­A­ ­­d­­ö­­g­­­ö­s­­­ ­l­­­á­­n­y­­o­­k­ ­­v­­á­­­r­­­n­­­a­­k­­­ ­­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­𝗨­𝗡
Johogy
2024. április 08. 17:36
Legalabb olvasd mar vissza amit irtal, ne nekunk kelljen szenvedni a bentmaradt szavakkal es ertelmetlen mondatokkal.
goldie-2
2024. április 08. 11:24
Ez teljesen nyilvánvaló volt.
concrete
2024. április 08. 08:11
“annakiss30 2024. április 08. 07:19 Azért a kontextust ne ferdítsük. Zelenszkij nem igazat adott Orbánnak, hanem próbál az amcsikra nyomást gyakorolni.“ Egy józan, értelmes hang. Ez a valóság pontos megfogalmazása. Remélem, nem baj, hogy egyetértünk :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!