Szakértő beszélt a CIA akciózásáról

2024. április 04. 10:25

Horváth József szerint nem jellemző, hogy a CIA-ügynökök felfedik kilétüket.

2024. április 04. 10:25
null

Nyitókép: STR/NurPhoto/Getty Images

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója a Magyar Nemzetnek beszélt arról, hogyan is működnek a gyakorlatban a hírszerző ügynökségek. A cikk apropóját az adta, hogy John Stockwell tizenhárom éven át dolgozott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnél (CIA), aki azt követően hagyta el pályáját, hogy úgy látta, 

a CIA nem megvédi a nemzetbiztonságot, hanem veszélyezteti azt. 

Az egykori tiszt egy korábbi interjújában rántotta le a leplet arról, hogy az amerikai hírszerzés hogyan irányítja a médiát. Elmondta, az újságírók nagy szerepet töltenek be a hírszerzési feladatokban, a tisztek gyakorlatilag saját ügynökeikké formálják őket. A 70-es években legalább 400 újságíró működött együtt a CIA embereivel, köztük az újságírói szakma legnagyobb alakjai.

Horváth József a portálnak elmondta: 

nem egyedi esetről, hanem egy bevett technikáról van szó, mely a CIA-tól kezdve, Ukrajnában és az izraeli Moszadon át Oroszországban, Kínában, a világ minden táján elterjedt.

Stockwell az interjújában arra is  utalt, hogy egyébként még azt is mindenki tudta, kik dolgoznak a CIA-nak. Példaként megemlítette, hogy Vietnámban, ha sárga pontok és a 144-es szám volt a rendszámtáblán, akkor a jármű és utasai az amerikai hírszerzéshez tartoznak. Szintén árulkodó jel volt az autó típusa – leginkább a kisebb, vidéki településeken: ha valakit zöld terepjáróval láttak, biztosan a CIA-nak dolgozott.

Horváth József ennek kapcsán azonban rávilágított, hogy az,

hogy a CIA-ügynökök felfedik kilétüket, nem jellemző a hírszerzés világában.

Minden szolgálatnál, ahol emberek dolgoznak, ott nyilvánvaló, hogy követhetnek el hibát lustaságból, nemtörődömségből, hozzá nem értésből. De az, hogy egy hírszerző így fölfedje magát, különösen egy idegen országban végzett művelet során, azért az nem jellemző” – fogalmazott a szakértő.

Hozzátette: 

ez jól hangzik a médiában, de a valóságban a profi titkosszolgálatok azért nem így dolgoznak”.

 

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:50
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­­ö­g­­ö­s­ ­l­­­á­n­­y­­o­­k­ ­­v­­­á­r­n­­­a­k­­­ ­­­r­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­.­­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­𝗡
csapláros
2024. április 04. 13:02
Ha egyszer ..."egy bevett technikáról van szó"... és ha virítani is akar valamit az ügynök, akkor tetszik-nem tetszik neki, akkor is felfedi akaratlanul a kilétét, még ha egyébként gondosan titkolná. Ezért van az, hogy ahogyan a múltban is lerítt valakiről, hogy a KGB-nek jelent (és nem a III/III-as ügyosztálynak) úgy most is szinte név szerint felsorolhatóak az országgyűlés, de itt a Mandin fórumozók CIA ügynökei is. Persze vannak közöttük, akik kettős ügynökök, vagy nem a CIA, hanem valamelyik "szövetséges baráti" ország, a tótok, az oláhok, stb. megbízottjai... De ők már csak hab a tortán...Kac-kac...
csapláros
2024. április 04. 12:50
szeekely 2024. április 04. 11:07 ..."Nem csupan a CIA-vel van a baj! "... Lám, lám, ÍGY ÁRULJA EL VALAKI, ha egy idegen hírszerző szolgálat kapcája. Vagyis rögtön lebuktatja önmagát...Szólj a tartótisztednek, hogy ez most nem jött be!!!... Kac-kac!
google-2
2024. április 04. 11:34
Lehet, hogy békeidőben nem így dolgoztak, de ma már más időket élünk, folyton elő kell bújniuk, annyi a dolog. Nincs annyi idejük rejtőzködni. Van, hogy fényt kapnak. Egyre többször.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!