Şoros terv: Megtartotta kampánynyitóját a moldáv ellenzék – Moszkvában

2024. április 22. 22:25

Jogerősen elítélt vezetőjükre való tekintettel inkább az orosz fővárosban rúgták be a Pobjedát.

2024. április 22. 22:25
MOLDOVA-ELECTIONS-SOLDIERS
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Nyitókép: AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV

Vasárnap nagy örömhírt jelentett be a moldáv ellenzék egy részhalmaza: megalakult a Victorie, azaz Győzelem szövetség. Mögöttük a kivetítőn a nevük oroszul szerepelt – „Pobjeda” –, melynek nem csak az az oka, hogy Moldovában változatlanul fontos nyelv az orosz, hanem az is, hogy az eseményt egy moszkvai hotelben tartották meg.

Ennek az az oka, hogy a tömörülés vezetőjét, Ilan Şor oligarchát Moldovában távollétében 15 évre ítélték az ország GDP-je 12 százalékának megfelelő pénz elsikkasztásáért.

A szövetséget számos párt alkotja: ott van a Şansă, azaz Esély párt, melyet akkor nyitottak Şorék, amikor előző pártjukat, a ŞOR pártot alkotmányellenesnek nyilvánították és betiltották Moldovában. A párt a névváltoztatáson túl a ŞOR minden attribútumát, címét és stílusát átvette, s rendezvényein rendszeresen megfordulnak a ŞOR választott képviselői. Az Esély pártot egyébként a tavaly novemberi önkormányzati választáson már nem hagyták indulni a moldáv hatóságok. A párt nagyjából tíz százalékos támogatottsággal bír a moldáv közvélemény-kutatók szerint.

Társul hozzá még néhány kisebb párt is a Şor-birodalomból – ilyen a 3 százalék körülre mért Renaştere, azaz Újjászületés párt, valamint a Moldovai Alternatíva és Megmentő erő (FASM). Ennek a pártnak jutott az a megtiszteltetés, hogy Şor áldásával megnyerje a polgármesterválasztást tavaly novemberben Várhelyen (Orhei). A települést 2015-2019 között maga Şor vezette, aztán pártjának egyik embere; miután pártját is kizárták tavaly a választásból, a FASM-ből helyezett oda valakit.

Az új szövetség fontos eleme emellett a türk származású gagauzok lakta, a kisinyovi központi kormányzattal 1990-es évekbeli háborújuk miatt ellenséges autonóm régió, Gagauzia vezetőe, Jevgenyija Gucul. Ő lett a Victorie politikai bizottságának titkára.

Gucul a rendezvényen megígérte, hogy megvédi „Moldova függetlenségét”, megóvja hazáját „attól, hogy katonai műveletekbe rántsák be”, valamint helyreállítja „a baráti kapcsolatokat Oroszországgal”.

Gucul az elmúlt két hónapban kétszer is járt Oroszországban, és kiterjedt kapcsolatrendszert tart fenn orosz kormányzati szereplőkkel annak érdekében, hogy segítsenek a központi kormányzattal szembeni küzdelemben.

Az eseményen maga Şor úgy fogalmazott: „Új utat ajánlunk Moldovának. Az EU gondolata merő fantom, amely romboló hatással bír polgárainkra és az országra.” Szerinte ehelyett Oroszországgal kellene visszaállítani a jó viszonyt, és az általa vezetett nemzetközi szervezetekbe – ilyen a FÁK, illetve az Eurázsiai Gazdasági Unió – kellene integrálódnia az országnak.

Maia Sandu regnáló elnök pártja, az Akció és Szolidaritás Pártja (PAS) hevesen reagált a létrejött új szerveződésre. Andrei Spinu infrastrukturális miniszter a Facebookon úgy fogalmazott: 

Az egész ország látta ezeket a hazaárulókat Moszkvában”.

A párt emellett a Victoriét az elítélt Şor vezető szerepe miatt „bűnöző formációnak” nevezte. Adriana Vlas, a PAS sajtószóvivője pedig a Newsmaker című moldáv lapnak úgy fogalmazott „Veszélyes Moszkvában tartózkodni akkor, amikor az egész világ épp elítéli a Kremlt barbár ukrajnai háborúja miatt. Moldova határozottan az EU-tagság irányába tart, ahol a béke, a virágzás és az igazságosság honol”.

Moldova október 20-án elnökválasztást tart, Sandu elnöknek ott kell elszámolnia az elmúlt négy év eredményeivel.

Mivel az ország gazdasági helyzete továbbra is válságos, Sandu legnagyobb sikerével, az EU-tagjelölti státusszal és a csatlakozások megkezdésével igyekszik kampányolni, s népszerűségének feltornászása érdekében az elnökválasztással párhuzamosan az EU-tagságról is megnépszavaztatja majd a moldávokat.

Legfőbb ellenfele minden bizonnyal Igor Dodon szocialista volt elnök lesz, akinek támogatottsága a friss kutatások szerint valamivel elmarad Sanduétól, bár tavaly év végén néha még az elnök elé is mérték. Dodon alatt jobbak voltak ugyan a moldáv-orosz kapcsolatok, de a sajtóban általános „oroszpártizása” leegyszerűsítő – megpróbálta például lerombolni Oroszország moldovai hatalmának egyik legerősebb bástyáját, a kisinyovi nemzetközi repülőtér orosz koncesszióját.

Dodon, a moldovai kommunista párt elnöke, Vlagyimir Voronyin exelnök, illetve Şor most külön-külön mind azért kampányolnak, hogy a moldáv választók lehetőleg bojkottálják az elnökválasztással párhuzamosan tartott népszavazást lehetőleg bojkottálják, és az ne legyen érvényes.

A kormánypártok korábban megpróbálták törvényileg eltiltani a választáson való elindulástól Şor különböző pártjait, de ezt eddig mindig visszadobta az alkotmánybíróság, ezért hatósági megoldásokhoz kellett folyamodniuk.

Az elnökválasztásig hátralévő öt hónapban ez még változhat. Igor Grosu házelnök már bejelentette: „nem engedhetjük meg, hogy bűnöző csoportosulások aláássák a demokráciát”, törvénymódosításra van szükség, amely ellehetetleníti Şorék indulását. Ennek kiváló alapja lehet, hogy a Şor-birodalom pártjai igen nehezen tudnak elszámolni kampányköltéseikkel, az Esély párt például nemrég hiányos pénzügyi beszámolót adott le a választási bizottságnak.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:40
🍓 ️ ­­­A­ ­­­d­ö­­­g­­­ö­s­­­ ­l­­­á­­n­­y­o­k­ ­v­­á­­r­­n­­a­k­­ ­­r­­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­𝗨­­­𝗡
lacika-985
2024. április 23. 19:17
Moldva lakossága nem akar a nyugathoz tartozni , nagy részük az oroszoknál dolgoznak - mert ott többet keresnek mint nyugaton
Gullwing
2024. április 23. 06:58
A nyugati zsidó soros és Moszkva....🤣
Swift Nimblefoot
2024. április 23. 00:53
Ha ki vannak titltva az országból, minek erről írni, semmi értelme ennek a pártnak, labdába se rúghatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!