Orbán és Bolsonaro kapcsolata miatt aggódnak az európai lapnál

2024. április 12. 13:36

Az EUobserver szerint például mindketten gyűlölik Sorost.

2024. április 12. 13:36
null

Nyitókép: Benkő Vivien Cher/MTINyitókép: Benkő Vivien Cher/MTI  

Mint ismert, Jair Bolsonaro volt brazil elnök két napig Brazíliaváros magyar nagykövetségén tartózkodott február elején, miután a rendőrség elvette az útlevelét. Bolsonaróék részéről nem tisztázott, hogy miért ment a magyar nagykövetségre – 

ügyvédje szerint azért, hogy „kapcsolatban legyen a barátságos ország hivatalnokaival”

és „ismereteket szerezzen a két ország politikai tájképéről”.

Orbán Viktor egyébként pár nappal az eset előtt méltatta az X-en, a volt Twitteren a volt brazil elnököt. Az EUobserver nevű európai hírportál cikkszerzője mindezek miatt aggodalmának adott hangot. Úgy látja, Orbán Viktornak növekszik a befolyása a „globális szélsőjobbon”, sőt a brazil politikában is, és a Bolsonaro-üggyel 

„világos üzenetet küldött az Európai Uniónak és a világnak a támogatói és szövetségesei széles hálózatáról”

– írja a szerző, Raphael Tsavkko Garcia.

A cikk emlékeztet, hogy Orbán és Trump kapcsolatai is jól alakulnak. Azt is felidézik, hogy Soros Györgyöt is kritikusan látják Bolsonaróék és a magyar kormány. A cikkszerző szerint Orbánt ugyan otthon is kihívások érik mostanában, „de Magyarországon túl is befolyást gyakorolva megerősítheti politikai jelentőségét és demonstrálhatja a narratívaalkotó képességeit” – írja az EUobserver.

A portál szerzője úgy látja, Bolsonaro és Orbán kapcsolata is azt mutatja, hogy 

épül a hasonlóan gondolkodó vezetők kapcsolatrendszere, 

amivel kikezdenék az uralkodó normákat és intézményeket, kihívást intéznének a hagyományos politikai rend ellen, és jeleznék a „nacionalista és populista” agenda felé való elmozdulást.

Az EUobserver aggódó publicistája szerint a most következő EP-választás megerősítheti a jobboldali „szélsőségek” növekedését, és nagyobb jelenléte lesz az „euroszkeptikus, rasszista, nyíltan fasiszta és gyakran Oroszország-párti erőknek”, ami a kontinens egészének biztonságát veszélyezteti.

A szerző ezért úgy látja, hogy 

Bolsonaro és Orbán kapcsolata nem csak e két vezetőről szól, 

hanem ideológiáról, hatalomról és a nemzetközi kapcsolatok érzékeny egyensúlyáról. „Ahogy Bolsonaro sorsa kétséges, Orbán jól kiszámított húzása jóval túlmutat Brazílián. A globális szélsőjobb figyel, és az EU a saját démonaival küszködik” – írja végül az aggódó szerző.

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­ö­g­­ö­­s­­­ ­l­­á­­n­y­o­­k­­­ ­­­v­­­á­­r­­n­a­­­k­­­ ­­r­­­á­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­.­­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Zétqró kalapincs
2024. április 17. 18:14
Jó látni mikor a fosás elkapja a liberálnackó fasiszták szarfaxú egyesületét...
templar62
2024. április 12. 17:54
Zúg a volga ? Az a dolga .
Lajoss
2024. április 12. 17:35
Minden tolvaj,szélhámos otthonra lel a csuti köpcösnél…🤮
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!