Netanjahu szóvivője szerint aki nyomást gyakorol Izraelre, a Hamász hatalmának megtartását segíti

2024. április 07. 20:35

Egy egység maradt a Gázai övezet déli részén, az izraeli hadsereg a csapatok nagy részét kivonta az övezetből. Benjamin Netanjahu szóvivője közben kemény kritikával illette az Izraelre nyomást gyakorló nemzetközi közösséget. Szerinte ez a politika arra ösztönzi a Hamászt, hogy a jövőben is elő pajzsként használja fel a lakosságot.

2024. április 07. 20:35
Izraeli légitámadásban megrongált házak között palesztinok a Gázai övezet középső részén lévő Bureidzs menekülttáborban 2024. február 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.

Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Az izraeli csapatok jelentős részét kivonták a gázai övezetből, mindössze egy dandárt hagytak az övezet déli részén – közölte az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap. A csapatkivonási döntés nem egészen két nappal azután született, hogy Izrael Washington kérésére engedélyezte a humanitárius segélyek szállítását az asdódi kikötőből az övezet északnyugati csücskében fekvő erezi átkelőhely igénybevételével.

Izrael továbbra is megakadályozza a mintegy 1,3 millió, az övezet északi részéből délre evakuált gázai hazatérését, északon mintegy 150-300 ezer olyan palesztin maradt, akik nem hagyták el otthonaikat.

Néhány órával a csapatkivonás után öt rakétát lőttek ki a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz térségéből a határ túloldalán fekvő izraeli településekre. Az IDF szerint a rakéták egy részét elfogta a Vaskupola légvédelmi rendszer, áldozatokat vagy anyagi kárt nem jelentettek. Kivonulásuk előtt az izraeli egységek találtak egy újabb Hamász-alagutat Hán-Júnisz al-Amal nevű lakónegyedében, melyben bunkereket és fegyverraktárakat is feltártak.

A Hamász élő pajzsnak használja a lakosságot

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szóvivője, Tal Heinrich egy interjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Hamász a palesztinok éheztetésével próbál Izraelre nyomást gyakorolni a nemzetközi közvéleményen keresztül. Szerinte 

a Hamász ellopja a segélyeket, hogy azokat tízszeres áron eladja, ez pedig a stratégiájuk fontos része, mivel felerősíti a lakosság szenvedését azért, hogy a nemzetközi közösség nyomást gyakoroljon Izraelre és rávegye a háború befejezésére.

Ha ez így alakulna, akkor a terroristák megtarthatnák hatalmukat, és végrehajthatnának egy újabb, október 7-eihez hasonló támadást.

Heinrich kiemelte: a nemzetközi közösség pedig izraeli nyomásgyakorlásával arra ösztönzi a Hamászt, hogy élő pajzsként használja a palesztinokat, és továbbra is alkalmazza „ezeket a beteg módszereket”. Tel-Avivban közben elszabadultak az indulatok, több százezres tömeg tüntetett a kormány ellen és a Hamásszal való lepaktálásért, miután előkerült egy újabb izraeli túsz holtteste. Netanjahu bőre lehet a tét.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:49
🍓 ️ ­­A­ ­­­d­­ö­­g­­­ö­­­s­­ ­l­­­á­n­y­­o­k­­­ ­­­v­­­á­­­r­n­a­­­k­­­ ­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­­.­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­­­𝗡
0123456789-2
2024. április 08. 08:52
https://www.youtube.com/watch?v=CoCyRWDZ1Ww Gáza 2022
0123456789-2
2024. április 08. 08:51
Gyülekeznek a nemzetiszocialista, rasszista, antiszemita nyilasocskák @Hillary Clinton bázisdemokrata, @alenka.
0123456789-2
2024. április 08. 08:51
Gyülekeznek a nemzetiszocialista, rasszista, antiszemita nyilasocskák @Hillary Clinton bázisdemokrata, @alenka.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!