Elszabadult egy rakéta Dániában, már nem lehet leállítani

2024. április 05. 13:56

Az ország légterét ideiglenesen lezárták.

2024. április 05. 13:56

Nyitókép: EMIL NICOLAI HELMS / RITZAU SCANPIX / AFP

A dán haditengerészet tévedésből aktivált egy rakétát, amelynek elindulását már nem tudják leállítani, így a dán légteret ideiglenesen lezárták – jelentették be csütörtökön a dán fegyveres erők.

A figyelmeztetést a Korsor haditengerészeti bázison a Niels Juel fregattra telepített Harpoon rakéta körüli műszaki probléma miatt adták ki.

A hordozórakéta aktiválva van, és jelenleg nem lehet leállítani”

– közölte közleményben a hadsereg. A katonaság tájékoztatás szerint mivel csak a gyorsítót aktivizálták, nem kell attól tartani, hogy a rakéta felrobban vagy hét kilométernél nagyobb távolságra jut el.

A dán tengerhajózási hatóság honlapja szerint jelenleg hadgyakorlatot tartanak Zeeland és Funen szigetek között, a Balti-tengert az Északi-tengerrel összekötő egyik tengerszorosnál, a Nagy Baeltnél.

De a tengerszoros felett átívelő vasúti és közúti hidat nem fenyegeti veszély

– húzták alá.

A térségben tartózkodó hajókat a fegyveres erők értesítették az incidensről, és a probléma megoldásáig türelmüket kérték. Korábban már volt példa hasonló esetre: 1982-ben egy dán fregattról hadgyakorlaton véletlenül elindítottak egy rakétát, amely aztán alacsony repülési pályán 34 kilométert tett meg, mielőtt becsapódott, és négy lakatlan kunyhót semmisített meg, valamint károkat okozott 130 környékbeli épületben.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:58
🍓 ️ ­­­I­g­a­z­­­i n­­i­­­m­f­­o­­m­á­­n­­­i­­­á­­­k­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Nimril
2024. április 07. 14:35
Amúgy azt sem értem, hogy "már nem lehet leállítani". Azt hittem, hogy minden rakétában van önmegsemmisítő funkció, pont az ilyen esetek elkerülésére. Azért merem remélni, hogy egy ilyen rakéta indításához nem elég egy gombot megnyomni, mint a játékban a space-t, oszt jónapot, mert akkor elég nagy baj van. :D
Nimril
2024. április 07. 14:24
Hogy a faszomba lehet "véletlen" kilőni egy rakétát? A dán haditengerészetnél ilyen balfaszok dolgoznak? Még jó, hogy nincs atomfegyverük, "véletlen" kilőnék. Azon sem csodálkozom, hogy a felségvizeiken felrobbantották az Északi áramlatot...., ja bocs, azok a "szövetségeseink" voltak. :D
atti64
2024. április 06. 14:19
AZ EUROPAI HADSEREG EGY NULLA!!! ÉS EZEK AKARNAK HÁBORUT???????????????,IDIOTA BARMOK MARKONY MERKEL URSULA MEG A TÖBBI MAJOM!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!