Cenzúráznák Brazíliában az X-et, kiakadt Elon Musk

2024. április 08. 09:59

A brazil legfelsőbb bíróság szerint Elon Musk megsértette Brazília szuverenitását, Musk szerint viszont a bíróság sérti meg a brazil alkotmányosságot.

2024. április 08. 09:59
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Nyitóképen: Elon Musk (fotó: Alain JOCARD / AFP)

 

Durva vita alakult ki Brazília legfelsőbb bírósága és a világ jelenleg második leggazdagabb embere, Elon Musk között, aki többek között a Tesla, a Space X és a korábban Twitterként ismert X tulajdonosa.

A konfliktus akkor robbant ki, amikor 

a brazil legfelsőbb bíróság különböző X-es felhasználók törlését rendelte el.

A döntést meghozó legfelsőbb bírósági bíró, Alexandre de Moraes ismert és megosztó személyiség Brazíliában. A dél-amerikai óriásországban most a visszatért Lula elnök révén ismét hatalmon lévő baloldal a demokrácia bajnokaként ünnepli őt, a jobboldal viszont épp a demokrácia ellenségeként ítéli el az aktivista felfogású bírót. 

De Moraes a saját felfogása szerint a dezinformáció és az online gyűlöletbeszéd ellen lép fel, valamint ő foglalkozott a korábbi brazil elnök, Jair Bolsonaro ellen indult eljárással is, melynek vádjai szerint Bolsonaro katonai puccsot tervezett a 2022-es elnökválasztási veresége előtt. 

A De Moraes vezette bírósági testület erre hivatkozva tavaly el is tiltotta a választáson való újbóli elindulástól Bolsonarót,

 a választási rendszerről való hamis információs terjesztésével vádolva őt.

De Moraes tavaly a Telegram és a Google óriáscégeknek is nekiment, vizsgálatokat indítva annak kapcsán, hogy a cégek kampányt indítottak egy internetszabályozási törvényjavaslat ellen. A javaslat szerint maguknak a tech cégeknek kellene megtalálnia és jelentenie a náluk tárolt vagy elérhető illegális tartalmakat, nem pedig a bíróságnak kellene ez ügyben eljárnia; ha pedig nem tennének így, súlyos büntetéseket kellene fizetniük.

Alexandre Moraes most az általa problémásnak ítélt X-felhasználók törlését rendelte el az Elon Musk által tulajdonolt, amerikai tech óriáscégtől. 

Ez azonban nagyon nem tetszik Musknak, aki maga jelentette be, hogy Moraesék törléseket követelnek az X-től. 

„Ez a bíró nyíltan, szégyentelenül és ismételten elárulta Brazília népét és alkotmányát”

 – írta Musk az X-en; hozzátéve, hogy szerinte De Moraesnek le kellene mondania vagy vizsgálatot kellene indítani ellene. Musk azt is közölte, hogy az X-fiókokat publikálni fogják.

De Moraes viszont felvette a kesztyűt, azt üzenve Musknak: „A brazil igazságszolgáltatás akadályoztatása, a bűnelkövetésre való felbújtás, a bíróság döntésével szembeni engedetlenséggel való nyílt fenyegetés és az X elzárkózása az együttműködéstől mind Brazília szuverenitásának megsértését jelentik” – közölte a legfelsőbb bíró. Azt is hozzátette: az X-nek minden egyes le nem tiltott X-fiók után napi közel 20 ezer dolláros (mintegy 7 millió forintos) büntetést kell fizetnie. „A közösségi médiumok nem állhatnak a törvényeken kívül” – szögezte le De Moraes.

Jorge Messias, Brazília legfelsőbb ügyésze, a balos Lula elnök szövetségese kiállt a legfelsőbb bíró mellett, 

mondván: „Nem élhetünk egy olyan társadalom, ahol külföldi milliárdosok ellenőrzik a közösségi médiumokat, és megsértik a jog uralmát”.

Elon Musk mindezek nyomán azt közölte: azt fontolgatja, hogy inkább bezárja az X-et Brazíliában, mert „az elvek jobban számítanak, mint a profit”.

Azt egyébként sem a brazil bíróság, sem Muskék nem közölték, hogy milyen X-fiókokat és pontosan milyen okokból töröltetnének.

Musk és a korábbi brazil elnök, Bolsonaro egyébként jó ismerősök: 2022-ben Brazíliában találkoztak, ahol Musk Starlink műholdjainak az amazonasi őserdő fölé való küldéséről egyeztettek, hogy ezzel sugározzanak internetet a dzsungelbeli iskoláknak és egészségügyi intézményeknek. A találkozó során 

Bolsonaro Elon Muskot „a szabadság hősének” nevezte, 

akinek a jelenléte szerinte „spirituális” jelentőséggel bír.

 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 18:54
🍓 ️ ­­A­­ ­d­­ö­g­­­ö­­­s­ ­l­­á­­­n­y­­o­k­­ ­­v­­á­­r­n­a­k­­­ ­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­.­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
voltospultos-2
2024. április 08. 13:03
Hol van a másik négy? Nafene, Csehszlovák Guevara feltámadt?
Agricola
2024. április 08. 10:10
nem tetszik Musknak, aki maga jelentette be, hogy Moraesék törléseket követelnek az X-től. „Ez a bíró nyíltan, szégyentelenül és ismételten elárulta Brazília népét és alkotmányát” – írta Musk az X-en; hozzátéve, hogy szerinte De Moraesnek le kellene mondania vagy vizsgálatot kellene indítani ellene. Montesquieu szerint... a törvényhozó (országgyűlés), igazságszolgáltató (bíróságok) és a végrehajtó (kormány) hatalmi ágakat legalább szét kell választani. De nem elég elválasztani , egyensúlyt kell teremteni közöttük. Pokol Béla Alkotmánybíró Fogalmazta meg: "Napjainkban a világ számos országában... mint-egy kettős állam és kettős politikai rendszer jött létre, melyben alul a demokratikus állam található többpártrendszerrel, parlamenti többségi kormányzattal, ám felülről a főbírói testületek jurisztokratikus állama – szimbiózisban globális NGO-hálózatokkal – tág keretek között felülírhatja a parlamenti választások és a többségi demokrácia döntéseit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!