Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Újabb békemissziót indít Európába Kína

2024. március 01. 14:41

A pekingi kormány eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottja igyekszik majd jobb belátásra bírni a háborúzó feleket.

2024. március 01. 14:41

Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Li Hui, a kínai kormány eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottja március 2-ától Oroszországba, az Európai Unió székhelyére, Lengyelországba, Ukrajnába, Németországba és Franciaországba látogat az ukrajnai válság politikai rendezését célzó második diplomácia  fordulója keretében.

Mao szerint a legsürgetőbb prioritás most a béke helyreállítása.

Minél hamarabb kezdődnek a béketárgyalások, annál kisebb a kár

– mondta. Majd hozzátette: „Az elmúlt két évben Kína soha nem adta fel a béke előmozdítására tett erőfeszítéseit, és mélyreható eszmecserét folytatott országokkal, köztük Oroszországgal és Ukrajnával, konstruktív szerepet játszva a válság kezelésében”.

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint Kína továbbra is szerepet játszik, folytatja a diplomáciát, konszenzusra törekszik, előkészíti a béketárgyalásokat, és „Kína bölcsességével hozzájárul az ukrán válság politikai rendezéséhez”.

Ez lesz Li második útja Európába, miután 2023 májusában Oroszországban, Ukrajnában, Lengyelországban, Franciaországban és Németországban is tárgyalt az ukrajnai konfliktusról. Li, aki korábban Kína oroszországi nagykövete volt, annak idején minden említett ország magas rangú vezetőivel folytatott tárgyalásokat, hogy népszerűsítse Kína béketervét, és felszólítsa a hadviselő feleket a konfliktus békés rendezésére. Li akkori látogatása nem hozott kézzelfogható eredményt. 

Kína érdeke az ukrán válság rendezésében nem kétséges, ennek ellenére Li Hui látogatása, valószínűleg csak a felek jelenlegi álláspontjának megismerésére tett erőfeszítésnek tekinthető. 

Elképzelhető, hogy a kínai diplomata látogatásának célja, előkészíteni Hszi Csin-ping elnök esetleges európai útját,

amelyről több találgatás is megjelent a médiában az utóbbi napokban. 

Peking az utóbbi időben igyekszik visszaépíteni a bizalmat az európai hatalmakkal, hiszen a geopolitikai súrlódások ellenére mindkét fél pragmatikus együttműködésre törekszik. Kína továbbra is támogatja Emmanuel Macron francia elnök európai „stratégiai autonómia” stratégiáját.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Jason Lee – Pool/Getty Images

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2024. március 01. 16:55
Barátkozási szándék. Jó hír.
nempolitizalok-0
2024. március 01. 16:10
Erdogan és a kínai egyszerre érdemelné ki a Nobel békedíjat, nem pedig valami háborút kirobbantó libsi tetü, aki nyilván részt sem vesz benne. Amúgy jól látszik, hogy az amig legfőképpen az EU-t dobnák oda elsőként, ők addig távolról. Remélem, ha már minden mindegy az oroszoknak is lesznek jó ötleteik. Kurvára nem szeretném, ha az USA libsik Európa romjai felett kiegyeznének az oroszokkal.
kailniris
2024. március 01. 15:08
Feleslegesen jön ide ma az euban nincs kivel tárgyaljon, úgy is az amcsik mondják meg miről tárgyahatnak és azon belül miről állapodhatnak meg. Lejebb mama megmondta, a gumipapucson és az alsógatyán kívül nem akar semmit a kínaiaktól. Jöjjön ide, itt van miről tárgyalni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!