Beszáll Kína a békemisszóba: magas rangú kínai küldött indul Ukrajnába és Oroszországba

2023. május 15. 09:00

Li Hui, Kína eurázsiai ügyekért felelős különleges képviselője.

2023. május 15. 09:00
null

Egy magas rangú kínai küldött ma megkezdi körútját Ukrajnában, Oroszországban és más európai városokban, Peking szerint az ukrajnai válság „politikai rendezésének” megvitatására – számolt be a Sky News.

Li Hui, Kína eurázsiai ügyekért felelős különleges képviselője és korábbi oroszországi nagykövete

Lengyelországba, Franciaországba és Németországba is ellátogat a többnapos út során.

Li a legmagasabb rangú kínai tisztviselő, aki Ukrajnába látogatott Oroszország tavaly februári inváziója óta.

***

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hair is on Ford
2023. május 15. 11:05
Zselé meg valahol európában
koronaszepe
2023. május 15. 10:35
A helyzet az, hogy a békéről Kínának és az USA-nak kell megegyezni.
felcsutfan
2023. május 15. 10:23
Most, hogy nyilvánvalóan látszik, mennyi esélye van a ruszkiknak egy ukrán offenzíva feltartóztatására :DDD
Türelem
2023. május 15. 10:18
Szakértők szerint Kína nem a háborúban, hanem a békében érdekelt, ugyanis az USA által generált és irányított ukrajnai háború illeszkedik az USA-Kína közötti politikai-gazdasági-kereskedelmi versenybe. Peking számára gazdaságilag jelentéktelen az orosz-ukrán háború, mivel az igazi jelentőségre a Belt and Road Initiativa /Egy övezet, egy út/tett szert, ami 2013-ban indult. Eddig 150 ország csatlakozott hozzá, többek között Lengyelország, a baltiak, Olaszország, Magyarország, Szerbia, Szlovénia és sokan mások. Ezen együttműködés orosz-ukrán konfliktusban rejlő lehetőségeket meghaladó súlyát jelzi az is, hogy például amerikai nyomásra Meloni év végén tervezi Itália kilépését. A Selyemúthoz a G7 tagállamai közül egyedül Olaszország csatlakozott, amivel az USA célkeresztjébe került, de a többi európai t résztvevő is. Az olasz csatlakozás megdöbbentő, sokakat irritáló olasz export felfutást eredményezett kínai relációban. Egy év alatt a Kínába irányuló export megháromszorozódott. Ezen belül a gyógyszeripar képezi a növekedés egyharmadát. S milyen felfutással? Tavaly és idén február között ezen ágazat kínai exportja 1.84 milliárd euróról 98.5 milliárd euróra emelkedett!!! Az olasz gyártók már Németországból és más európai országokból szerzik be az alapanyagot, hogy ki tudják elégíteni a kínai keresletet. Nos ez csak egy példa a Kínával folytatott kereskedelemben rejlő lehetőségekre. Ami, amerikai szempontból joggal zavaró, idegesítő, hiszen az USA , Európa gazdasági szétverésén, s egyben a kínai befolyás megtörésén fáradozik. Macron tegnap este Párizsban nem véletlenül állt ki lelkesen Z-vel az újabb uniós szankciók szükségessége mellett. Macront sarokba szorították, vége az európai gondolatnak, a De Gaulle-i ábrándoknak, újra plüss maci lett. Szóval Kína a békében érdekelt a Selyemútban megtervezett gazdasági-kereskedelmi érdekeinek alárendelten, ezért történik az, ami, a vizitek sora. Aki további részletekre kíváncsi ajánlom a főbb nemzetközi tőzsdék, pénzügyi központok elemzéseinek tanulmányozását, fürkész közgazdásznak is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!