Portugália választ: visszatér a hatalomba a jobboldal?

2024. március 08. 20:41

A baloldali kormány bukása után választanak ismét a portugálok.

2024. március 08. 20:41
null

Nyitóképen: Luis Montenegro, a jobboldal vezére (fotó: MIGUEL RIOPA / AFP)

 

Vasárnap választ Portugália. Az előrehozott voksolásra azután kerül sor, hogy António Costa szocialista kormányfő 

lemondott hivataláról egy korrupciós botrány miatt.

Costa vissza is vonul a politikától, nem indul az újabb választáson.

A 2015 óta kormányzó António Costát és pártját tavaly még abszolút többséggel választották meg ismét a portugálok, és tavaly novemberi lemondása meglepetésként érte az országot. Őt magát nem vádolták korrupcióval, de közeli munkatársait igen, ezért döntött a távozás miatt. Az előrehozott választást mostanra írták ki.

A két új vezető jelölt a jobboldali Luís Montenegro és a baloldali Pedro Nuno Santos, Costa örököse a szocialisták élén.

A vasárnapi voksolás előtt kiegyenlítettek az erőviszonyok

a jobboldalnak és a baloldalnak nagyjából azonos méretű a tábora

az egykori Salazar-féle rendszer épp ötven évvel ezelőtti bukása óta balra dőlő országban.

A jobboldali tömb Demokrata Szövetség néven indul, és a szavazatok 33-35 százalékát szerezhetik meg a legutóbbi felmérések szerint. A szocialisták ezzel szemben 26-29 százalékon állnak. A baloldalon viszont ott vannak még a szélsőbalosok (Baloldali Blokk), valamint a LIVRE nevű zöld párt, akik együtt akár 10 százaléknyi szavazatot jelenthetnek.

A jobboldalt pedig a helyi radikális erő, az elmúlt években felívelő Chega nevű párt formálta át, akik bizonyosan harmadik erőként fognak végezni, a voksok várhatóan 15-18 százalékát megszerezve.

A jelenlegi nyugat-európai pártpolitikai hozzáállásnak megfelelően 

a mérsékelt jobbos Montenegro kizárja a közös kormányzást a Chegával,

míg a radikálisok készek rá, sőt szorgalmazzák a teljes jobboldal összefogását. Még az is előfordulhat, hogy a Chega mostani vezére, André Ventura hátralép, és egy másik vezetővel köt megállapodást Montenegro; vagy pedig esetleg külső erőként támogatják a jobboldal kormányzását.

Mivel a Salazar-féle autoriter rendszer épp fél évszázada ért véget Portugáliában, a helyi baloldal most az érzelmekre és a harcias nosztalgiára próbál hatni, hogy felrázza támogatóit a voksolás előtt. A portugálok vasárnap dönthetnek arról, hogy az eddig kormányzó baloldalban vagy a jobboldalban bíznak-e meg inkább.

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:24
🍓 ️ ­­A­ ­­d­ö­­g­ö­­­s­ ­­l­á­­­n­y­­o­­­k­­ ­­­v­á­­r­­­n­­a­­k­­ ­r­­­á­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Reszelő Aladár
2024. március 10. 08:55
A lipsik legfigyelemreméltóbb képessége, hogy el tudják dönteni, hogy a mérsékelt jobb és a szerintük szélsőjobb sehol nem foghat össze. Vagy ha mégis, akkor az emberiség elemi érdeke, hogy azt az összefogást bármilyen eszközzel szét kell verni. Sőt, sikerült állítaniuk egy morális védvonal át is, miszerint a hatalmat megszerezni csak a balosok ak szabad bármi áron, mérsékelt jobbos csak akkor kerülhet hatalomra, ha egymaga abszolút többséggel nyer. A politikai üzenet pedig annyi, hogy mérsékelt jobb és radikális jobb nem foghat össze, mert az nettó nácizmus Mióta az Európai Néppárttól elvárás, hogy a lipsikkel szavazzon minden kérdésben, azóta a tagállamokban is ez a leosztás működik és számukra elég jól, kivéve itthon.
contractor-2
2024. március 09. 05:53
A latinok (+görögök) csípőből balosak, nincs mit tenni. A kommunizmust pont nekik takálták ki. Ezt élvezik is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!