Politico: Oké, oké, fizessen Putyin, de hogyan?

2024. március 06. 10:45

A hírek szerint a Biden adminisztráció tagjai frusztráltak, amiért az európaiak húzódoznak attól, hogy elkobozzák a befagyasztott orosz vagyont. Az amerikaiak szerint ezzel az összeggel kellene újjáépíteni Ukrajnát. Az európai vezetők aggódnak, hogy mit jelentene egy ilyen lépés az eurózóna számára.

2024. március 06. 10:45
null

Nyitókép: Sergei ILYIN / POOL / AFP

***

Amerika és Európa nem tud megegyezni abban, hogy miként vegyék rá Oroszországot arra: Moszkva fizessen Ukrajna újjáépítéséért – írja a Politico.

Az amerikaiak szerint el kellene kobozni az orosz állam tulajdonában lévő 250 milliárd eurós vagyont, amelyet akkor fagyasztottak be, amikor a Kreml két évvel ezelőtt megkezdte az ukrajnai inváziót.

Biden kormánya igyekszik nyomást gyakorolni az európai vezetőkre, akik azonban aggódnak a jogi, etikai és politikai következmények miatt.

„Még soha nem fordult elő, hogy lefoglalják egy ország tartalékait” – mondta Charles Lichfield, az Atlantic Council elemzője a Politicónak. A szakértő szerint beláthatatlan következményei lennének egy ilyen lépésnek, aminek jelenleg nincs szilárd jogalapja. 

Európai aggodalmak

A Politico cikke szerint az európai kormányok attól tartanak, hogy egy ilyen lépés gyengítené a befektetői bizalmat az euró iránt. Másrészt Európa fél Moszkva bosszújától: a szankciók ellenére sok európai cég van még Oroszországban. Fennáll annak is a lehetősége, hogy az oroszok kibertámadást indítanak európai pénzügyi intézmények ellen.

A vagyon túlnyomó többségét Belgiumban, az Euroclear értékpapír letétkezelőben tartják – Amerika csak elhanyagolható összegeket birtokol – így 

bármilyen elkobzási lépéshez európai jóváhagyásra lenne szükség. 

Egy magas rangú amerikai kormánytisztviselő megerősítette a Politicónak, hogy feszültségek vannak az Egyesült Államok és néhány európai szövetségese között az ügyben.

Alternatív megoldás

Az Európai Bizottság egyelőre nem hajlandó elengedni azt a tervét, hogy csak a befagyasztott pénzeszközökből származó bevételeket célozza, nem pedig a vagyonok teljes elkobzását. Ez 3 milliárd euró lenne.

Egy G7-ország tisztviselője a Politicónak azt mondta: a bevételek felhasználása az egyetlen ötlet, amely szóba került, mivel ezt tekintik jogilag biztonságosabb megoldásnak. Hozzátették: Brüsszelben senki nem akar az elkobzásról beszélni.

„Nem beszélünk a befagyasztott vagyonok lefoglalásáról” 

– mondta Josep Borrell, az EU külügyi vezetője kedden újságíróknak. „A vita az ezekből a vagyonokból származó bevételekről szól.”

Bajban Ursula Von der Leyen 

A Politico szerint az ügy kellemetlenül érinti Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, aki szoros kapcsolatot alakított ki Bidennel. A múlt héten váratlanul javaslatot tett arra, hogy az orosz vagyonból származó nyereséget fegyverek vásárlására kellene fordítani, és ezzel zavarba ejtette az európai kormányokat, sőt még a saját biztosait is – mondták a Polticónak nyilatkozó tisztviselők.

Korábban a Bizottság jelezte, hogy a bevételeket egy külön Ukrajna számára elkülönített kasszába tennék, amelyet nem lehetne fegyverek vásárlására fordítani.

A brüsszeli székhelyű lapnak nyilatkozó európai diplomaták attól tartanak, hogy azok a kormányok, amelyek már most is vonakodnak Ukrajna támogatásától, ellenezni fogják, hogy a befagyasztott vagyonból származó bevételeket katonai célokra fordítsák. 

Júniusban Olaszországban összeülnek a G7 országok, ahol az amerikaiak várhatóan még nagyobb nyomást fognak helyezni az európai hatalmakra, hogy támogassák a Biden kormányzat terveit. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:12
🍓 ️ ­­A­­ ­d­ö­­g­­­ö­s­­­ ­­l­­á­n­­y­­o­­­k­­­ ­­v­á­r­­n­a­­k­­­ ­r­­­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­𝗡
survivor
2024. március 08. 23:32
Kivonják a pénzt az EUSAból. Megy az arab (? ) kínai, indiai bankokba... Fort Knox egy fillért se ad oda ahogy a németek pénzet se a Muttinak..
Csigorin
2024. március 06. 15:17
hajtsatok be rajta baromarcuak ha tudjatok))
szemlelo-2
2024. március 06. 14:48 Szerkesztve
Ebben nem annyira az orosz válaszlépés az érdekes, hanem az, hogy egy ilyen lépéssel megrendülne minden bizalom az euróban. És a dollárban is, hiszen mindenki előtt nyilvánvaló, hogy az amerikaiak állnak minden ilyen lépés mögött. A kínaiak már bő 10 év óta folyamatosan csökkentik az amerikai kintlévőségeiket. Eddig kb. 30%-kal csökkentették. Szerintem a BRICS országok is hozzákezdenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!