Olasz kalaplengetés: olyan történik Debrecenben, amit még sehol a világon nem láttak

2024. március 25. 12:25

A La Repubblica összeállítása alapján a BMW új korszakot nyit az autóiparban, ebben pedig a debreceni gyára kiemelt szerepet játszik.

2024. március 25. 12:25
LÁZÁR János

Nyitókép: MTI/Vajda János

A debreceni BMW-üzem lesz az első olyan autógyár a világon, amely teljesen lemond a fosszilis energiaforrásokról a gyártási folyamatokban, amin belül a körkörös gazdaság elvét alkalmazzák az anyagok és erőforrások újrahasznosításával – írja a Magyarországgal szemben általában negatív irányban elfogult La Repubblica.

Az olasz lap szerint a BMW új korszakot nyit, amelyben a debreceni gyára kiemelt szerepet játszik.

A cikk megjegyzi, az új SAV (Sport Activity Vehicle) eléri a teljesítményben kitűzött pontszámokat, méghozzá anélkül, hogy a debreceni telephelyen történő gyártás pillanatától nyomott hagyna a környezetben.

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta a debreceni beruházásról, hogy Magyarországon az európainál jóval szigorúbb környezetvédelmi előírásokat alkalmaznak.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. március 25. 16:12
Jelen pillanatban elkerülhetetlen az elektromos átálláshoz a fosszilisek használata. Sőt, a hazai szén, biogáz, fa, energianövények és növényi hulladék felhasználása átmenetileg az emiatti importot képes lenne 3-5 év alatt a töredékére csökkenteni. A gyors telepítésű naperőművek ezzel párhuzamosan terjedhetnek, hálózatbővítéssel, tároló kapacitással, kiegyenlítő erőművekkel. A megtakarított importköltségből pedig arra a 2-3 hazai forró geotermikus pontra lehet telepíteni az állandóan termelő giga áramerőművet, a bezárt többszáz mélyfúrású kutakra pedig az alacsony hőfokú hőcserélős áramtermelő egységeket. Azonban a távlatban gondolkozás stratégiailag jelentősebb. Aki most invesztál a hálózatba és az elektromos átállásba, az az áramtermelő bővítések és az új technológiák megjelenésekor nagyon jelentős versenyelőnyt szerez (mint internethálózatnál). Továbbá ne felejtsük pl. az 1973-as olajválságot, a 2021-22-es földgázválságot és ezek tönkretévő többszörös hatáshullámait.
bunko-jobbos
2024. március 25. 14:54
Marketingcikk, semmi fontossága nincs. Hülye az, aki elhiszi, hogy a világ (jelenleg legalábbis) elmenne fosszilisek nélkül. Ha nagyon megturbóznánk az atomerőműveket, akkor talán közelebb kerülnénk. Az acélgyártás meg az alkatrészek ideszállítása a világból, meg az áramtermelés stb. stb. rohadt sok fosszilist zabál fel. Nem mintha az annyira fontos lenne.
tapir32
2024. március 25. 14:50
A Momentum és a DK a magyar nép ellensége! Az EU-s pénzeket meghatározott célra adják az országnak és nyílt pályázatok útján lehet elnyerni azokat. Mindegy, hogy baloldali vagy jobboldali vállalkozások nyerik el. Magyarország gyarapodik, fejlődik általuk. Az EU-s pénzekből magyar embereknek lesz munkája, lehetősége, pénze. Ezért a magyar nép ellensége az aki, azért lobbizik, hogy Magyarország ne, vagy csak késve kapjon a EU alapokból pénzt.
falcatus-2
2024. március 25. 14:38 Szerkesztve
"A debreceni BMW-üzem lesz az első olyan autógyár a világon, amely teljesen lemond a fosszilis energiaforrásokról a gyártási folyamatokban,..." Vájt fülűeknek: "...a gyártási folyamatokban..." ??? Ez egyelőre nem egyéb néphülyítésnél. A fossziliseket soha nem lehet nélkülözni. Múló porhintés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!