Kihallgatták a moszkvai terrortámadás gyanúsítottjainak családtagjait

2024. március 26. 17:20

Tádzsikisztánba utaztak kedden orosz nyomozók a krasznogorszki merényletben gyanúsítottak családjainak kikérdezésére.

2024. március 26. 17:20
null

Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

 

A tádzsik biztonsági szolgálat a gyanúsítottak családtagjait Vahdat és Hiszor városokból, valamint Rudaki körzetből a fővárosba szállították kihallgatásra – közölte három névtelenséget kérő biztonsági forrás.

Tádzsik oldalról Emomalii Rahmon tádzsik államfő személyesen felügyelte a nyomozást.

A tádzsik elnök szégyenletes és szörnyű történéseknek nevezte a moszkvai terrortámadást a merényletről tett első, hétfői bejelentésében. A vezető úgy fogalmazott: „meg kell óvni a fiatalokat és gyerekeket attól, hogy (...) destruktív csoportok, illetve mozgalmak befolyása alá kerülhessenek”.

A nyomozással kapcsolatban négy terrorizmussal gyanúsított tádzsik származású személy előzetes letartóztatásban maradt, három tádzsik származású férfit pedig bűnrészesség gyanújával vettek őrizetbe. A támadás elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára egy videofelvétel közzétételével, amelyen állításuk szerint a mészárlás felvételei láthatók. A terrorszervezet egyetlen személyt sem nevezett meg a támadók közül.

A tádzsik államfő még március elején közölte, hogy kormánya aggodalommal tekint a fiatalokat agymosásnak alávető iszlám hitszónokok tevékenységére,

akik az ifjúságot fogékonnyá teszik a külföldi csoportok és titkosszolgálatok befolyása iránt.

A tízmillió lakosú Tádzsikisztán volt szovjet köztársaság révén szoros kapcsolatot ápol Moszkvával, területén egy orosz katonai bázis is található. A tádzsik gazdaság erősen függ a Moszkvában dolgozó vendégmunkásai által hazautalt jelentős pénzösszegtől.

(MTI)
   
 

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2024. március 27. 11:04
a cia a mi6 és moszad ügynökei helyett
antal-2
2024. március 26. 20:12
Hahaha!!!!
P_F_Juli
2024. március 26. 20:06
"A tádzsik államfő .... aggodalommal tekint a fiatalokat agymosásnak alávető iszlám hitszónokok tevékenységére, akik az ifjúságot fogékonnyá teszik a külföldi csoportok és titkosszolgálatok befolyása iránt." Sok benne az igazság. Ha nem így lenne, talán nem történik meg az oroszországi terrorista merénylet, és talán nem dúlna a palesztin-izraeli konfliktus sem. Az ukrán orosz konfliktus mögött pedig a nyugat nyersanyag éhsége húzódik meg. A vallás sokszor volt a háborúk indukálója, de most további okok is szerepet játszanak. A külföldi - elsősorban - nyugati geopolitikai érdekeltségek egyre intenzívebb fokozódása. De mindezekhez sajnos olyan államvezetők és politikusok kellenek, akik pillanatnyi anyagi és politikai előnyök okán mindent feláldoznak. Az oroszok nem fogják megtorlás nélkül hagyni, erre bárki mérget vehet.
elfújta az ellenszél
2024. március 26. 19:30
Sajna Orbánnak megint igaza volt, az iszlám bevándorlás és terrorizmus kéz a kézben járnak. Ebben a közösségben mindig könnyű lesz találni olyanokat, akik az igazhitűség okán, vagy simán csak aprópénzért vállalkoznak akár ilyen nagyszabású terrorcselekményekre. Védekezni szinte lehetelen, mert beépülni nehéz közéjük, a konspirációs módszereik pedig egyre kiifinomultabbak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!