Keveslik az egymillió forintos nyugdíjat a svájciak, megszavazták maguknak az emelést

2024. március 04. 07:50

A svájci választók minden évben egy hónap plusz nyugdíjat adtak maguknak egy országos népszavazáson, amelynek középpontjában az idősek életszínvonala állt.

2024. március 04. 07:50
Svájci zászló

Vasárnap népszavazást tartottak Svájcban, amin a szavazók közel 60 százaléka igent mondott arra, hogy évente megemeljék a nyugdíjakat, 75 százalék pedig elutasította a nyugdíjkorhatár 65-ről 66 évre történő emelését – írja a BBC.

A nyugdíjak emelésére vonatkozó javaslat a szakszervezetektől érkezett, de a svájci kormány, a parlament és a gazdasági vezetők ellenezték, mivel szerintük ez megfizethetetlen. A kormány arra figyelmeztetett, hogy megnövekedett nyugdíjakat nem biztos, hogy állni tudja a költségvetés.

Az állami nyugdíj maximális összege havi 2550 euró,

ami sokak szerint nem elég a svájci megélhetéshez – pedig ez átváltva alig kevesebb, mint egymillió forint.

A megélhetés Svájcban, különösen az olyan városokban, mint Zürich és Genf, a legmagasabbak közé tartozik a világon. A mindenki számára kötelező egészségbiztosítási díjak gyorsan emelkednek, és az idősek néha nehezen tudják kifizetni őket.

Különösen nehezen tudnak megélni azok a nők, akik esetleg munkaszünetet tartottak a családalapítás miatt, és azok a bevándorlók, akiket évtizedekkel ezelőtt toboroztak, hogy svájci gyárakban, éttermekben vagy kórházakban dolgozzanak. Egyre többen dolgoznak 70 éves korukig, de nem önszántukból, hanem kényszerűségből. Eközben a fiatalabb generáció körében egyre nő a munkával kapcsolatos stressz és a kiégés – sorolja az okokat a BBC.

Pár évvel ezelőtt a svájciak leszavazták az évi plusz egy hét szabadságot.

Fabrice Coffrini / AFP

 

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty21-6
2024. május 25. 01:04
🍓 ️ ­É­r­­t­­­é­­k­­e­­l­d­ ­a­ ­s­z­­e­x­i­­­ ­­­p­­­u­n­­c­­­i­­­m­­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
kérdés
2024. március 07. 13:09
Megint egy cikk a néplélek hergelésére, uszításra.
SyncBaer
2024. március 04. 17:24 Szerkesztve
Az ilyen egymilliós nyugdíjakról szóló cikkeknek, illetve (inkább) a tényleg megkapható két-hárommilliós fizetéseknek bedőlve, ismerősi körömből több szakmunkás is belevágott a svájci kalandba. Egyikük kérdezte tőlem, hogy mire ügyeljen a kinti költségek körében. Elmondtam neki, alapszabály, hogy a lakásod bérleti díja és a rezsid ne legyen több, mint a kézhezkapott jövedelmed harmada... egy hónap múlva itthon volt, megköszönte a tanácsot, mert az 5000 CHF közeli fizetéshez nem talált 2000 CHF alatt albérletet és amikor szembesült vele, hogy egy zsömle 1 CHF feladta az "álmát". Városi nyugdíjasnak lenni Svájcban - a többségnek - nem öröm. Szerencséd van, ha a gyerekeid belefizetnek és eldugnak egy nyugdíjasházban.
Karbantartó9
2024. március 04. 10:44
Minek 1millió Ft-ot emlegetni!!! Nem itt élnek, nem itt költenek, semmi értelme a frankot forintosítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!