Itt a vége: bezárták a „bűnözők Amazonjaként” ismertté vált német illegális digitális piacteret

2024. március 01. 20:41

A 2018-ban elindított platformon egyebek között részletes útmutatást is felajánlottak súlyos bűncselekmények elkövetéséhez.

2024. március 01. 20:41

Bezárták a „bűnözők Amazonjaként” ismertté vált német Crimemarket nevű illegális digitális piacteret, amely 181 ezer felhasználójával 25 millió euró bevételt termelt – közölte pénteken a német rendőrség Düsseldorfban. A legnagyobb német nyelvű illegális piactér feltételezett 23 éves üzemeltetőjét az észak-rajna-vesztfáliai Korschenbroichban fogták el. A férfit pénzmosással és számítógépes csalással vádolják. Csak a német tartomány területén mintegy 500 rendőr vett részt az akcióban. Az ügyben országosan több mint száz házkutatást tartottak és összesen hat gyanúsítottat vettek őrizetbe. A szervert, amelyen keresztül a bűnözők tevékenységüket folytatták, a nyomozók Izlandon foglalták le.

A Crimemarket a világhálón szabadon hozzáférhető volt, vagyis nem az internet hagyományos böngészőkkel elérhetetlen részén – a darkweben –működött. 

Ennek megfelelően fiatalkorúak is használták 

– ismertette Miriam Brauns düsseldorfi rendőrfőnök. Brauns felhívta a figyelmet arra, hogy a felhasználóknak mától számolniuk kell azzal, hogy a rendőrség jelentkezni fog náluk.

A kiberbűnözés német nyelvű Amazonja

„A Crimemarketet ma bezártuk” – jelentette be Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália tartományi belügyminisztere. Mint mondta, ezzel hatalmas csapást mértek a kiberbűnözőkre. 

Nemcsak holmi kis online kereskedővel volt dolgunk, hanem a kiberbűnözés német nyelvű Amazonjával” 

– tette hozzá.

A 2018-ban elindított platformon illegális szolgáltatásokon, egyebek között védelmi pénzek megrendelésre történő beszedésén kívül részletes útmutatást is felajánlottak súlyos bűncselekmények elkövetéséhez, így például számítógépes rendszerek feltöréséhez és számítógépes csaláshoz, de a felhasználók kábítószereket, fegyvereket és személyi igazolványok hamisításához szükséges eszközöket is vásárolhattak.

A rendőrség számos bizonyíték birtokába került, így egyebek között mobiltelefonokat, számítástechnikai eszközöket és adathordozókat foglaltak le. Huszonegy esetben kábítószereket koboztak el, illetve egyéb értéktárgyak mellett több mint 600 ezer euró készpénzt is az üggyel összefüggésben.

(MTI)

Nyitókép: Christoph Reichwein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. március 01. 22:28
A szabadon elérhető internet igen erősen ellenőrzött. Nem a szabadságot növeli, hanem a hatalom kontrollját a nép felett. Bizonyos híreket - propagandát - agyba főbe nyomat az internet, míg más történéseket elhallgat, eltitkol, elrejt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!