HVG-s megfejtés: A kormány miatt csökken az Európai Unió támogatottsága

2024. március 01. 11:01

Serdült Viktória szerint a magyarok a plakátkampányok miatt hisznek kevésbé az EU-ban, a kutatások mást mutatnak.

2024. március 01. 11:01
null

A kormánypropagandának megvan a hatása, hiszen az elmúlt években tíz százalékponttal csökkent az Európai Unió támogatottsága Magyarországon – írja Serdült Viktória az European Focus hírlevelében megjelent véleménycikkében. A HVG újságírója – aki a Politico és az EUobserver oldalán is publikál – úgy látja,

amikor ma Budapest utcáin olyan plakátok jelennek meg, amelyeken Brüsszel bombákat dobál, vagy az Európai Bizottság elnökét a Soros család bábjaként ábrázolják, akkor az emberek elfelejthetik, hogy mit is jelent valójában az EU-hoz tartozni.

A Tagesspiegel szemléje alapján a szerző azt állítja, hogy nem jó retorikai és szimbolikus háborút vívni az ellen, ahová mindig is tartoztunk.

Egy tavalyi kutatás eredménye mindenesetre azt mutatta, hogy a magyarok 39 százaléka gondol pozitívan az Európai Unióra, ez 6 százalékponttal marad el az uniós átlagtól. A jelentés szerint a támogatottság itthoni mérséklődése elsősorban a fiatalok miatt történt, ebben szerepet játszhat, hogy a felmérés idején derült ki: az alapítványi formába került egyetemek nem pályázhatnak a jövőben uniós programokra, így Erasmus-ösztöndíjra sem.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP/Hans Lucas
 

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2024. március 14. 20:03
Ez már nem gazdasági közöség ez már egy elnyomó zsaroló banda akiknek van egy fönökük aki diktál , halált háborút és nyomort kényszerit a tagországokra.
szabadabb
2024. március 06. 00:36
Mert egy átbaszás az unio azért! Ahol pár libernyák eldönti hogy hogyan szopassanak le olyan nemzeteket ahol nem elég seggnyaló ukránimádó a vezetés. A KIBASZOTT SZEMKILÖVETÉSSEL MINDEN RENDBEN VOLT. Ne feledjük!
lacika-985
2024. március 02. 09:48
Nem kell ide semmilyen kormány propaganda - érezzük a bőrünkön hogy milyen tetves aljadék a Junió .. Minél hamarabb hull darabjaira annál jobb - nekünk .
bagoly-29
2024. március 01. 15:05
Ahogy a politika, az újságírás sem nőknek való foglalkozás! De ha valaki nem ért hozzá, sőt hülye, miért teszi ki a kirakatba?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!