Fico: Nem érzem szükségét, hogy változtassak a retorikámon

2024. március 07. 18:58

„Ellenkezőleg, úgy gondolom, hogy ez a szuverenitás jól áll nekünk” – hangsúlyozta a szlovák miniszterelnök.

2024. március 07. 18:58

Nyitókép: Koszticsák Szilárd

***

Szlovákiának jól áll a függetlenség, és nem érzem szükségét, hogy változtassak a retorikámon vagy a megnyilatkozásaim módján – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtökön Pozsonyban tartott sajtótájékoztatóján.

A szlovák kormányfő – akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte – erről azzal kapcsolatban beszélt, hogy szerdán cseh hivatali partnere, Petr Fiala bejelentette: egyelőre nem tartják meg a két kabinet korábban tervezett együttes ülését, mivel azt a cseh fél „a jelenlegi helyzetben nem tartja alkalmasnak”. Fiala bejelentésére Robert Fico már szerdán is reagált, rámutatva: a szlovák kormány tudomásul vette, hogy Prága veszélyeztetni kívánja a nagyon jó cseh-szlovák kapcsolatokat, de a cseh döntés nem lesz befolyással a szuverén szlovák külpolitikára. A prágai döntésre reagálva Robert Fico kormányát hangos kritikával illették a pozsonyi törvényhozás ellenzéki liberális pártjai.

Prága és Pozsony kétoldalú viszonya az elmúlt időszakban néhány külpolitikai kérdésben – főként az ukrajnai konfliktus kezelése terén – megmutatkozó eltérő állásponttal összefüggésben hidegült el. Míg Csehország az orosz-ukrán konfliktusban fegyverszállítással is támogatja Ukrajnát, a szlovák kormány ezt elutasítja, és a mielőbbi fegyvernyugvást és a békét szorgalmazza. A prágai és a pozsonyi kormány időről időre együttes üléseket tart, a mostanra tervezett találkozót pedig azután mondta le a cseh fél, hogy a múlt héten Juraj Blanár szlovák külügyminiszter egy törökországi regionális fórumon találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

A szlovák miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján megerősítette az előző napon kifejtett véleményét. 

Tartani fogjuk az álláspontunkat. Nem érzem szükségét, hogy változtassak a retorikámon vagy a megnyilatkozásaim módján. Ellenkezőleg, úgy gondolom, hogy ez a szuverenitás jól áll nekünk. 

Szlovákia végre fellégezhetett az előző három-négy év után, amelyek szörnyűségesek voltak” 

– hangsúlyozta Robert Fico. Hozzátette: érti, hogy a nyomásgyakorlás folytatódni fog, mivel „a nagy országoknak nem tetszik, ha valaki túlontúl független”.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:24
🍓 ️ ­­A­­­ ­­d­ö­­­g­ö­s­­ ­l­á­n­­­y­­o­­­k­­­ ­­­v­­á­­­r­­n­­­a­k­­­ ­r­á­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
syphax-2
2024. március 08. 05:18
Nem is köll SEMMIT VÁTOZTATNOD "BOBI",NA'ON JÓ VAGY TE A TÓTOKNAK!!!Csakígy tovább apuci!!!
pollip
2024. március 07. 20:21
Állítólag a cseh és a lengyel minelnök üvöltözött a V4 találkozón, ahol csak négyen voltak. Az kiabál, akinek a háza ég!
mandala-3
2024. március 07. 20:02
Azért arra kíváncsi vagyok, hogy ez a bátor tót mikor válik meloni 2.0 -vá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!