„Fenntartható tűzszünetet" akar az Európai Tanács Gázában

2024. március 15. 09:40

Az Európai Unió tisztviselői azonban bizonytalanok, hogy Orbán Viktor elfogadja-e ezt a megfogalmazást.

2024. március 15. 09:40
Israel-Hamas War Enters Third Month

Nyitókép: Amir Levy/Getty Images

***

Az Európai Unió és az Egyesült Államok megpróbálja nyomás alá helyezni a zsidó államot, hogy minél hamarabb kössön tűzszünetet a Hamász terrorszervezettel. 

Jövő héten összeül az Európai Tanács, ahol az országok vezetői „azonnali humanitárius szünetet” fognak követelni, amely aztán egy „fenntartható tűzszünethez” vezet. 

A szövegtervezet még potenciálisan változhat. A Politico ugyanis hírlevelében arról számol be, hogy Ausztria, a Cseh Köztársaság, és Magyarország azt szeretné, ha az Európai Tanács határozottabb szavakkal ítélné el a Hamászt. A három ország szerint a Tanács hivatalos megjegyzéseibe bele kellene venni egy utalást az izraeliek ellen elkövetett szexuális erőszakra. Ezentúl belevennének egy új szövegezést az UNWRA-val kapcsolatosan, (ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala) amelynek tagjai részt vettek az október 7-ei támadásokban és szorosan együttműködnek a Gázai övezetet uraló terrorszervezettel. 

A Poltico arra számít, hogy az uniós országok vezetői az Európai Tanácsának ülésén várhatóan aláírják a „fenntartható tűzszünetre” felszólító szöveget. A diplomaták szerint Bécs és Prága kész arra, hogy kisebb változtatásokkal elfogadja a nyilatkozatot. Az igazi kérdés a Politico szerint inkább az, hogy Orbán Viktor elfogadja-e a „fenntartható tűzszünet" megfogalmazást. Egy uniós tisztviselő így nyilatkozott erről: „ezt nem fogjuk megtudni, amíg be nem lép a szobába.” 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:21
🍓 ️ ­­­A­ ­d­­ö­­­g­ö­­s­­­ ­­­l­­­á­n­­y­­­o­k­­ ­­­v­á­­­r­­n­­a­­­k­­­ ­­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­𝗨­𝗡
WWIII.
2024. március 15. 11:42
Az Európai Tanács ne akarjon „Fenntartható tűzszünetet", semmi köze hozzá. Ezt majd lerendezi Izrael úgy ahogy jónak látja. Remélem hogy porrá bombázzák a még eddig megkímélt területeket is. Palesztina soha nem is létezett, a volt főterrorista Arafat kitalációja. A gázai lakókat pedig fogadják be szeretettel a környező Arab országok. Hajrá Izrael!
Kybon
2024. március 15. 11:03
Az irodakukacok és az óvodai szintű politikusok sokat, nagyon sokat, nagyonnagyon sokat "dolgoznak"! Aminek a végén lehet, hogy aláírnak egy papírt...
szeekely
2024. március 15. 10:54 Szerkesztve
Ha Nyetanyahu utasitasara hasznos hülyekent vetoz a magyar, az egyuttal a nemzeti szuverenitista törekvesek halalat is jelenti. Egyszer-s-mindenkorra. Orban Viktornak szeretettel, marcius 15-e alkalmabol!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!