Felcsillant a remény? Moszkva kész a kölcsönös biztonsági garanciákra

2024. március 29. 10:17

Szergej Lavrov szerint a tizenkét pontos békekezdeményezés „józan dolgokat fogalmaz meg”.

2024. március 29. 10:17

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Lavrov szerint a Peking által 2023 februárjában előterjesztett, 12 pontos békekezdeményezés 

józan dolgokat fogalmaz meg, és Oroszország pozitívan reagált a dokumentumra.   

Szemben Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a „diplomáciai perspektívák szempontjából esztelen képletével”, a kínai dokumentum a történtek okainak elemzéséből és azok megszüntetésének szükségességéből indult ki. A terv megállapítja a rend hiányát a biztonság terén Európában és a világban, és ennek okaként azt jelöli meg, hogy nem szereznek érvényt az ENSZ alapokmányának – ez a mi álláspontunk – mondta Lavrov.   

Tárgyalóasztalhoz kell ülni

Rámutatott a kínai dokumentumnak arra a kitételére, amely szerint az egyoldalú szankciók, amelyekhez a Nyugat „már jóval a különleges hadművelet kezdete előtt elkezdett aktívan folyamodni, szintén irritáló tényezőként jelentkeznek, amelyet meg kell szüntetni”. Az orosz külügyminiszter szerint ennek alapján meg kell állapodni abban, hogy biztosítva legyen az egyenlő biztonság a folyamat összes résztvevője számára. Hogy hogyan lehet ezeket az elveket a gyakorlatba átültetni, azt csak a tárgyalóasztalhoz ülve lehet megérteni. 

De nem a békeformula feltételei alapján, amelyet Zelenszkij és a gazdái Európában, Londonban és az Egyesült Államokban már régóta ultimátumként ismételgetnek, 

hanem a fennálló biztonsági problémák komoly elemzése, a terepen kialakult realitások elismerése és az Oroszországi Föderáció jogos biztonsági érdekeinek garantálása alapján. A magunk részéről készek vagyunk garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit” – mondta az orosz diplomácia vezetője.

(MTI)

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:04
🍓 ️ ­A­­ ­d­­ö­g­ö­­­s­ ­­­l­­á­­n­y­o­­­k­ ­v­­á­­r­­­n­­a­k­ ­­­r­­­á­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
auditorium
2024. március 29. 15:23 Szerkesztve
Ukrajna eddig újraépitése kb. ötszáz milliárd euróba kerül(het), melyet az EU- közös kölcsönfelvétellel fogja támogatni. Ezt Bid. már bejelentette, átpasszolja az európaiaknak a támogatást. Támogatjuk az afrikai országokat is, h. élhetőbb legyen ott az élet, júni.1-től megszűnik több tagállamban a dotált energia (rezsi), ami emelést fog jelenteni, közben százasával érkeznek a Földközi tenger felől és a Balkán felől a többnyire gazdasági bevándorlók, dokumentumok nélkül. A jóidő beálltával a tenger csendesebb lesz és még többen érkeznek. A balos narrativa: Európának szüksége van minél több migránsra, mert alacsony az utánpótlás és kevés a fizikai munkára jelentkező európai. Reménykedünk a mielőbbi BÉKÉBEN, mert sok millió ukrán menne haza, ha lenne hová . Vannak osztályok, ahol 9O%-ban idegen országokból érkező gyerekek tanulnak, igazi Babeli zűrzavar, integrálásról igy szó sincs, inkább az őslakosok alkalmazkodnak hozzájuk, Ramadan miatt zárják az ol. iskolákat v.koplalnak.
zsuzsa-963
2024. március 29. 13:19
Addig nem lesz béke, míg az Atlanti-óceán túlpartján nem akarják, mert az USA már rég megvette Európát, vagy nem bukik egy óriásit.
omega
2024. március 29. 12:04
Mivel Zsenya megtiltotta magának, hogy tárgyaljon, más valakinek kell tárgyalnia a békéről. Ő meg majd úgy jár, mint Ceausescu.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!