Zelenszkij aláírta az új ukrán kannabisztörvényt

2024. február 15. 20:57

A jogszabály külön engedélyekhez köti a növény termesztését és értékesítését.

2024. február 15. 20:57

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a kannabisz orvosi célú használatát engedélyező törvényt – hozta nyilvánosságra csütörtökön az ukrán parlament honlapja, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

Az is kiderült, miért hozták meg a törvényt

Az érintett növények gyógyászati, ipari és tudományos tevékenységet szolgáló forgalmazásának szabályozásáról szóló törvényt elsősorban annak érdekében hozták, hogy lehetőséget adjon a betegek 

– különösen a rákbetegségben és a háborúból eredő poszttraumás stressz zavarokban szenvedők – kiegészítő kezeléséhez. 

A jogszabály külön engedélyekhez köti a kannabisz termesztését és értékesítését, továbbá a termelőknek hozzáférést kell biztosítaniuk a rendőrség számára, hogy folyamatos videómegfigyelést folytathasson a termelés helyszínén. A kannabisz egyéb célú értékesítését, illetve szállítását továbbra is tiltják az országban.   

Az egészségügyi minisztériumnak – amely támogatta a törvény elfogadását – listát kell készítenie azokról a betegségekről és állapotokról, amelyek esetén orvosilag javallott a kannabisz alkalmazása. A törvény a hivatalos közlönyben történő kihirdetése után hat hónappal lép hatályba. A parlament első olvasatban 2023. július 13-án, második, azaz végleges olvasatban pedig december 21-én fogadta el az orvosi kannabisz legalizálásáról szóló törvényjavaslatot.

(MTI)

Borítókép: Pixabay

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. február 16. 17:29
Ez kényes téma a Mandinernél. Ötszor kellett ma du. bejelentkeznem, h. irhassak...
KBA98
2024. február 16. 17:10
Gondolom eléggé kipróbálta már! Csak egy golyó kéne neki és ezt sajnálják tőle?
atti64
2024. február 16. 11:56
ANYÁD HALÁLBÜNTETÉSÉT IS ALÁIRHATNÁD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
MaBaker
2024. február 16. 10:41
Jó duma! MINDEN libernyák szart a lakosság nyakába öntenek a háború leple alatt. És ez vár minden országra ami belekeveredik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!