Vitalij Klicsko: Nagy büszkeség, hogy ukránnak vallhatom magam!

2024. február 25. 21:16

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko a Daily Expressnek adott exkluzív interjúban méltatja az ukránok önfeláldozását és hősiességét, akik készek harcolni és meghalni a hazájukért.

2024. február 25. 21:16
Klitschko Brothers Attend NATO Summit In Madrid

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko a Daily Expressnek adott exkluzív videóinterjút, amelyben a két évvel ezelőtti háború kezdeti napjait felidézve az ukránok önfeláldozását és hősiességét éltette. „Hihetetlen büszkeség tölt el, ha azokra az ukránokra gondolok, akik készek voltak meghalni a hazájukért, amikor azt az oroszok megszállták” – mondta Vitalij Klicsko.

A korábbi ökölvívó-világbajnok szenvedélyes szavakkal ecsetelte, hogy a 2022. február 24-i orosz inváziót követő órákban és napokban milyen büszke volt rá, hogy ukránnak vallhatja magát, amikor a kezdeti sokk után „az egyszerű emberek kilométer hosszú sorokban álltak, hogy jelentkezzenek harcolni és meghalni az otthonuk védelmében”.

Klicsko felidézte, hogy akkor az ukránok – Putyin hadigépezetének Kijevre zúdulása közepette – a sötétben, szélben, hóban, éjjel-nappal szinte teljes csendben, türelmesen várták, hogy kitölthessék a jelentkezési lapokat, majd átvehessék az egyenruhájukat és a fegyvereiket, „mert úgy döntöttek, hogy megvédik a városukat”.

Nagyon érdekes volt, több ezer ember állt sorban, és senki nem szólt egy szót sem. De ha odamentél, láttad a szemüket, és mindent megértettél szavak nélkül. Megértetted, hogy ők most úgy döntöttek, 

hogy ha a városnak és a családnak szüksége van rá, akkor harcolnak, és ha kell, meghalnak.”

Klicsko, akit ez idáig háromszor választottak meg Kijev polgármesterének, felidézett egy másik esetet is. Egyszer egy ellenőrző ponton tett látogatása során néhány katonát vett észre, akik szokatlanul néztek ki: az egyenruhájuk vadonatúj volt, és egy számmal nagyobb a kelleténél. Néhányukkal szóba elegyedett, mire kiderült, hogy az egyik zenész, a másik színész, a harmadik  orvos; ezek „nagyon békés szakmák”.

Ennek ellenére nem kérték, hogy segítsek nekik. Azt mondták, hogy bármelyik pillanatban jöhetnek az oroszok, akiknek nehézfegyvereik vannak, de nem kértek, hogy vigyem őket onnan biztonságba. Készek voltak harcolni és készek voltak meghalni."

 

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Batman007
2024. február 29. 13:40
Aki a WC mellé ül abban felmegy a pumpa.
lajajakab11
2024. február 27. 17:53
MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA ÖRÖKLAKÁSSAL! csak a FÉLkegyelműek válaszoljanak!!
pipa89
2024. február 26. 08:50
Ami neked önfeláldozás és hősiesség, az az én szememben felelőtlen, meggondolatlan harc egy nagyhatalommal szemben. Bármivel hitettek benneteket a jenkik, az semmi más, mint merő délibáb. Ők a saját harcukat vívatják veletek, amiben az ukrán nép egy járulékos veszteség, Ukrajna porig romboltatása pedig semmit sem jelent számukra. Oroszország pedig ott marad, ahol mindig is volt. Ez a valóság.
luxusbatar
2024. február 26. 07:10
Az oroszok nem szállták meg ukrajnát. De lehet átaludtam valamit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!