Vera Jourová és a Bizottság nagyon támogatja Lengyelországot a „jogállamiság visszaállítására” irányuló terv végrehajtásában

2024. február 20. 18:56

Donald Tusk a hivatalba lépésekor ígéretet tett arra, hogy helyreállítja az igazságszolgáltatás függetlenségét és felszabadítja a befagyasztott uniós pénzeszközöket.

2024. február 20. 18:56
Vera Jourová cseh EU-biztos

Az Európai Bizottság üdvözli a lengyel kormány eltökéltségét, hogy átfogó reformok bevezetésével lezárja az uniós alapszerződés 7-es cikke alapján indított jogállamisági eljárást, és készen áll arra, hogy támogassa Lengyelországot a jogállamiság visszaállítására irányuló cselekvési terv végrehajtásában – jelentette ki Vera Jourová demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztos kedden Brüsszelben.

Jourová az EU-tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatóján elmondta: Adam Bodnar lengyel igazságügyi miniszter megvalósítható cselekvési tervet mutatott be, válaszul a jogállamisági aggályok kezelésére, annak érdekében hogy az eljárás mielőbb lezáruljon.

Mint mondta, az EU már évek óta próbálja megtalálni a módját annak, hogyan kezelje e komoly aggályokat, és az eljárás kezdete óta először mutatott be a lengyel kormány átfogó tervet a problémák megoldása végett.

Emlékeztetett: a jogállamisági eljárás azért indult, mert a jogállamiság rendszerszintű megsértését állapították meg az országban, ezért a bizottság ragaszkodik ahhoz, hogy a terv valóban átfogó legyen és minden aggályos kérdésre kitérjen.

„A lengyel kormány elkötelezett a jogállamiság helyreállításban és abban, hogy a lehető leggyorsabban a végére érjen a 7-es cikk szerinti eljárásnak”  

– hangsúlyozta. 

Hadja Lahbib belga külügyminiszter az EU soros belga elnökségét képviselve a sajtótájékoztatón elmondta: a lengyel igazságügyi miniszter által bemutatott cselekvési terv erős szándékot mutat Varsó részéről, hogy mielőbb véghezvigye az igazságügyi rendszer reformját.

A terv bemutatóját számos nagyon pozitív reakció követte a tagállamok részéről. A hangulat a tanácsteremben nagyon bizakodó volt, és az Európai Bizottság részéről is konstruktív válasz érkezett” – jelentette ki.

Lengyelország decemberben megválasztott miniszterelnöke, Donald Tusk hivatalba lépésekor ígéretet tett arra, hogy helyreállítja az igazságszolgáltatás függetlenségét és felszabadítja a jogállamisági eljárás keretében befagyasztott uniós pénzeszközöket.

(MTI)

Nyitókép:  MTI/EPA/Olivier Hoslet
 

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2024. február 21. 16:08
“Megválasztott képviselöket nem engedni be a parlamentbe, jogállam.” - háborog lemez. Nem tudom, ez mi, de megpróbálom egy egyszerű példával bemutatni, miről van igazából szó. Tehát. Orbán különféle módon tett szert csillagászati vagyonra (stróman, vő, kőbánya). De ez csak jogsértés. (Lopás.) Viszont, hogy szisztematikusan úgy alakította a rendszert, hogy feltőkésítse magát és a klientúráját, ahhoz jelentős jogállami torzításokra (Alkotmány, AB, posztok, sajtószabályozás, közbeszerzések, választási rd. stb.) volt szükség, mert gondolhatja, hogy a választók ezt nemigen vették volna be, mint a Fidesz politikai programját. Remélem érthető voltam.
2024. február 21. 15:12 Szerkesztve
“…az új lengyel kormány a megsértés helyett a jogállamiságot rendszerszintűen visszasérti…” - írja oberesinnen49. Ezt honnan veszi? Amit itt írnak erről az csak a Kaczinskyék - akiknek az utóvédharca folyik - propagandája, de felhívom a figyelmét, hogy ő miattuk van a jogállamisági eljárás. Amiben itt a Mandi aljas módon mesterkedik az az, hogy szándékosan keveri az esetlegesen jogsértő intézkedéseket a jogállamiság törvényi eszközökkel történt kormányzati megsértésével. Mondanom sem kell, h ez nem véletlen. Ugyanis Orbánék pont ugyanezt csinálják,,és az ő seggét védik. (Hogy miért? Nem tudom. A kollaboránsok etikája már csak ilyen…) Itt van pl. az államfő lemondatása és castingolása. Mintha ez egy sima állás lenne.
Boruss Demeter
2024. február 21. 09:37 Szerkesztve
„A lengyel kormány elkötelezett a jogállamiság helyreállításban..." Ez pont olyan, mint Józsi bácsi az orvosnál: -Le kellene szoknia a dohányázásról! -És mennyi ideig tart amíg rászokik az ember...? Nem kellene felfüggeszteni a jogállamot azért, hogy utána jól helyreállíthassák.
Burdisgarage
2024. február 20. 21:06
Komcsi tempó azt ők Putyinoznak. Kettős mércés gyilkosok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!