Ukrajna perspektívái 2024-ben...

2024. február 05. 13:12

Rég beszéltünk az ukrán helyzetről hosszabban.

2024. február 05. 13:12
null
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

„Nos, egy háború sok mindenen dől el – aki egy faktort emel ki, szinte bizonyos, hogy téved. Az ukrán győzelmi várakozásokat gyakorlatilag egy faktorra alapozták. Arra, hogy Oroszország egy agyaglábon álló óriás, mint katonai, mind gazdasági, mind politikai értelemben. Az utóbbi tekintetében volt is egy pont, egyetlen nap, amikor lehetett reménykedni 2023-ban, a Prigozsin felkelés napja. De egyébként Oroszország a gazdasági és katonai területen is jobban teljesített 2023-ban a nyugati elemzők által vártnál.

Ez pedig 2024-re nem sok jót jelez előre Ukrajna számára – önmagában sem, de van más is.

Az orosz nyomás szinte az egész fronton érezhető és folyamatos. Az ukránok makacsul és jól védekeznek ugyan, de például Avdiivkánál az, hogy az oroszok bejutottak a városba döntő tényező. Hónapok óta kapok információkat, hogy a városnak »már csak hetei vannak hátra« – ezeket sohasem publikáltam – mert nem hittem benne, hogy az oroszok a nagy harapófogót be tudják zárni. Az ukrán felderítés/tüzérség/drón erők túl jók ehhez, egy nagy bekerítési művelet sem sikerült Mariupol óta – azaz lassan két éve – (nem csak az oroszoknak, az ukránoknak sem.)

De most, hogy a városban vannak az oroszok és nem a nyílt terepen, egy ponton 800 méterre a fő ukrán utánpótlási vonaltól, ez nagy mértékben korlátozza a tüzérség/drónok szerepét. Itt az fog nyerni, aki több veszteséget vállal be a brutális közelharcban, és ezek az oroszok – »Bahmut-style«. Hogy ez 3 hét vagy 2 hónap, nem tudom, de Avdiivka szinte bizonyos immár, hogy el fog esni.”

Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
coyote-0
2024. február 07. 08:49
Mikor lesz az a pont, amikor Zelenszkij békét kér? Vagy tényleg a "végsőkig" ki akar tartani? Lehet, hogy neki már innen nincs hátraarc.
connorj
2024. február 05. 21:15
https://vm.tiktok.com/ZGek97Jyd/
Ad majorem Dei gloriam
2024. február 05. 20:47
"volt is egy pont, egyetlen nap, amikor lehetett reménykedni 2023-ban, a Prigozsin felkelés napja" Ez is csak nyugati oroszellenes folklór által felfújt esemény volt. Valójában az történt, hogy elindult 800-2000 wagneres, lelőttek egy helikoptert, az egyik konvojukat lebombázták, és az első lényegesebb akadályba ütközésnél felhagytak a pancserpuccsal. Soha, semmilyen esélye nem lett volna max. 2000 katonának bevenni Moszkvát, főleg, miután mozgósították a Roszgvardiát.
Mich99
2024. február 05. 18:34
A Nyugat és az élén az USA (az 1916-os német[!] példát követve) abban reménykedett, hogy egy PUCCSAL meg tudják dönteni az orosz rezsimet. (Aztán jöhetett volna a szabadrablás...) De ez nem jött be. Az ukrán nácik viszont még mindig ebben reménykednek – ezért erőltetik a támadást és a diverzáns akciókat. Közben éppen Kijevben közeledik egy puccs...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!