Sebastian Kurzot felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték

2024. február 23. 21:06

Hamis tanúzás miatt ítélték el nyolc hónapra a volt osztrák kancellárt.

2024. február 23. 21:06

A Sebastian Kurz (ÖVP) volt osztrák szövetségi kancellárt hamis tanúzás miatt nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték – írta meg a Der Spiegel.

A bécsi tartományi bíróság pénteken hozott ítéletében bizonyítottnak látta, hogy Kurz nagyobb befolyást gyakorolt az Öbag állami holdingtársaság felügyelőbizottságának kinevezésére, mint azt az ibizai vizsgálóbizottság előtt elismerte.

Az Öbag kezeli az állam részesedését különböző vállalatokban. Kurz egykori bizalmasának, Thomas Schmidnek az Öbag élére történő kinevezése ügyében a bíró felmentette a volt kormányfőt a hamis tanúzás vádja alól.

Az eljárás középpontjában Kurznak a parlamenti vizsgálóbizottság előtt 2020 júniusában tett kijelentései álltak, amelyekben a holdingnál betöltött igazgatósági pozíciók elosztásában játszott szerepét ismertette. Kurz azt állította, hogy tájékoztatták az Öbag vezérigazgatójának, Thomas Schmidnek a kinevezéséről, de nem vett részt a folyamatokban.

Hartwig Löger (ÖVP) akkori pénzügyminiszter volt a felelős az állások betöltéséért a holdingnál, amely többek között az OMV olaj- és gázipari csoportban, a Verbund áramtermelőben és a Telekom Austria-ban is részesedéssel rendelkezik. Kurz mindig is visszautasította azt a vádat, hogy jelentősen befolyásolta volna a döntést. Schmid azonban koronatanúként jelent meg, és a vele folytatott chat-üzenetek Kurzot terhelték.

Nyitókép: Ficsor Márton

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko-jobbos
2024. február 24. 14:21
"a vele folytatott chat-üzenetek" Tényleg ennyire kezdő, hogy chat üzenetekben kommunikál????? Remélem, a facebookon beszélték meg az országos ügyeket.
MaBaker
2024. február 24. 12:00
Minden Mao-tól kicsit is jobbra elhelyezkedő sikeres vezetőt elítélik.
Namond
2024. február 24. 11:20
Példás jogrend, az állami vezetők és politikusok kapjanak háromszoros büntetést, minden szabálysértési, polgári vétségük és bűncselekményük esetén, kegyelem kizárva. Sőt tetteik ne évülhessenek el csak halálukkal, a vagyoni következményeket kivéve.
auditorium
2024. február 24. 08:35
Most minden EU-tagállamban "összegyűjtik" a veszélyesnek tartó nem dem.balos politikusokat, hogy júniusig félre tegyék őket. Mindenféle mondvacsinált ügyeket vesznek elő. Sajnos az ügyes m. köztársasági elnöknőt is sikerült MOST lemondatni egy egy évvel ezelőtt történ eset miatt, pedig megnyerő személyével sikerült a velünk szembeni ellenséges külföldi magatartást enyhiteni. . Szóval, akit lehet ellehetetlenitenek még időben . Akiket pedig tetten értek pénzügyi csaláson, büszkén vállalnak újabb jól fizetett posztokat .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!