Összefogott, de máris szétesik India ellenzéki koalíciója

2024. február 02. 19:24

Le akarják győzni Narendra Modit, azonban képtelenek megegyezni egymással az ellenzéki szövetség tagjai.

2024. február 02. 19:24
Bihar CM Attend Birth Anniversary Of Jaya Prakash Narayan In Dimapur

2023 júliusában több mint két tucat indiai ellenzéki párt alakított koalíciót, hogy kihívást intézzen a Narendra Modi vezette, Indiát kormányzó Bháratíja Dzsanatá Párt (BJP) ellen a közelgő parlamenti választásokon. Azonban úgy tűnik, még a szavazás előtt szétesik a koalíció – írja a BBC News.

Az Indiai Nemzeti Kongresszus Pártból és kisebb, regionális pártokból álló koalíció INDIA-nak nevezte magát. 

A szövetség sikere azon múlott, meg tudnak-e állapodni, hogy minden egyes választókerületben egy elsődleges jelöltet indítsanak. 

Az indiai választási rendszerben a győztes mindent visz, 

a széttagolt ellenzék mindig a kormányzópártnak kedvez: a 2019-es általános választásokon Modi pártja a szavazatok 37%-át kapta, de az 543 képviselői helyből 303-at szerzett meg. 

Ütköznek az érdekek

Alig hat hónappal a megalakulás után az ellenzéki koalíció szétesőben van – írja a BBC. Egy fontos politikust elvesztettek, miután Nitish Kumar, egy regionális vezető kilépett a koalícióból, és újra csatlakozott a BJP-hez. Kumar döntése sokakat meglepett, mert arra számítottak, hogy a politikus még akár miniszterelnök-jelölt is lehet. 

Az ellenzék összefogását nehezíti, hogy a pártok jelentős része regionális jellegű,

és nincsenek jelen egész Indiában. Sok regionális vezető sokkal inkább a helyi politikára koncentrálna. Az egyetlen nagyobb párt a szövetségben az Indiai Nemzeti Kongresszus Párt, amely azonban megosztja az ellenzék tagjait. 

A BBC leírása szerint az ellenzék nem szenved hiányt olyan témákban, amelyek mögé felsorakozhat. Együtt elítélték a BJP muszlimellenes retorikáját, a média és az agytrösztök elleni állítólagos támadásokat, valamint a politikai riválisok zaklatását, és kritizálták Modit a munkahelyválság miatt. 

De hiába a közös ügyek, ha szétesik a koalíció. 

A felmérések szerint Modi miniszterelnök és pártja megállíthatatlan, így ha az ellenzék nem zárja sorait, akkor elsöprő győzelmet arathat a BJP.

 

Nyitókép: A kormánypárthoz visszatérő Nitish Kumar támogatói/Caisii Mao /NurPhoto via AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
evpus
2024. február 03. 06:42
Úristen!! Milyen fejek!
Muki46
2024. február 02. 21:00
De rondák szegények.
a-bukott-baloldal-nagy-bibikkel
2024. február 02. 19:59
Ezek a pofák.😆😆😆
frx00001
2024. február 02. 19:49
hát, szépek ..., sajnos jutott belőlük exporta is anno ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!